Безсънието ни убива! Бавно, но сигурно…

5
Добави коментар
CarloGambino
CarloGambino

Статистиката показва, че ако през 60-те години на миналия век хората са отделяли за спане 8 часа, то сега времето за сън е само 6 часа и половина.
Увеличил се е и броят на хората, страдащи от разстройство на съня, най-честата причина за което е стресът.

Много хора се опитват да компенсират недостатъка от сън, като се предават на така наречената „сънна булимия“ – тоест отспиват си до обяд през почивните дни.
Но според учените от това няма полза, защото няколкодневно недоспиване не може да бъде компенсирано за един път. Системният недостиг на сън води до раздразнителност, липса на тонус и затлъстяване, напомнят от ezine.bg.
Хроничните болки също са фактор, на който трябва да се обръща внимание. Не бива консултацията с лекар да се отлага във времето.
Изследванията показват, че между пациентите с депресия, посттравматичен синдром и хронични болки има определено сходство.
При всички тях има едни и същи симптоми – мускулни болки, намаляване на апетита и либидото, по-слаба физическа активност, неспокоен сън и понижена концентрация на вниманието. Човек се чувства изтощен и това силно понижава качеството на живот.
Недостатъкът на кислород от постоянното пребиваване в задушни помещения забавя обмяната на веществата и води до повишаване на умората. Ако не можете да си позволите дълги разходки, търсете алтернативни възможности – кислородни коктейли или промяна на техниката на дишане. Поне няколко минути дневно правете дихателни упражнения.
Липсата на движение не гарантира икономисване на сили. Мускулите губят тонус, ако не се натоварват. Физическата активност понижава риска от сърдечносъдови заболявания, депресии, а всичко това влияе върху продължителността на живота.