Чували ли сте за Мамика?

2
Добави коментар
sineva
sineva

Фредерика Голдбергер скучаела. Тя се чувствала апатична и депресивна. Със своите почти 90 години вътрешно вече била скъсала с живота. След това обаче всичко идва съвсем другояче. Сега, четири години по-късно, тя носи плътно прилепнали по тялото костюми, има хиляди нови приятели, спасява живот и с едно движение на ръката спира автомобили.

Никога не е късно да станеш супер-звезда!

Малко предистория

Но как започва всичко? Нейният внук Саша, парижки рекламен фотограф с малко време и много пари, се тревожи за своята баба. Въпреки тежкия си живот неговата „мамика“ – на унгарски това означава „стара майка“ – е била винаги много жизнерадостна. Родена в Унгария, еврейката Фредерика Голдбергер се страхува за живота си по време на цялата Втора световна война, което обаче не й пречи да укрие много евреи от нацистите.

След войната тя бяга във Франция – далеч от узурпиралите властта в Унгария комунисти. „Тя бе винаги толкова весела, преливаше от енергия и оптимизъм“, разказва Саша Голдбергер. В един момент обаче „мамика“ станала неузнаваема. Саша вижда само един начин да й помогне. Той взима своя фотоапарт и я придумва да я снима, просто така за удоволствие, например с навити в косата й моркови.

Фредерика Голдбергер прави всичко, което казва внукът й – само за да може да бъде с него, за да не е сама. Той излага снимките в интернет и веднага идват възторжени реакции. Толкова много, че той прави страница на баба си в портала My Space. Изведнъж тя започва да получава съобщения от хора по целия свят от рода на: „Така искам да съм и аз на старини“ или „Винаги съм си мечтаел за такава баба“.

Раждането на супер-мамика

С кокошка под мишница…

Фредерика Голдбергер забравя всички депресии и изведнъж я осеняват хиляди собствени идеи. Разхожда се по парижките тротоари с плавници или с кокошка под мишница. Нахлузва маратонки и спортен анцуг от 80-те години на миналия век. Облича лъскав костюм на супермен и слага на главата си червена каска. Така се ражда „супер-мамика“.

Фредерика получава покани за участие в телевизионни шоута, а Холивуд иска да филмира историята й. Под заглавие „Супер-мамика“ внукът й Саша помества снимките в една парижка галерия и в книгата си „Мамика“. В едно телевизионно шоу обаче той подчертава, че най-важното за него е радостта в очите на неговата „супер-мамика“.

Мамика в действие