Как да намалим сметките за ток

6
Добави коментар
kan4oto72
kan4oto72

Изключвайте от контактите зарядните „вампири“. Повечето домове са пълни с дребни пластмасови зарядни устройства за зареждане на мобилни телефони….

Битовите потребители в България консумират с 40 процента повече ток от тези в останалите европейски страни. Фирмите пък ползват с 50 на сто повече ток, съобщи наскоро регионалният мениджър на ЧЕЗ за България Петър Докладал. Няколко прости правила могат да намалят консумацията на електроенергия и да свият сметките.

От ЧЕЗ съветват при избора на нови електроуреди да обръщате внимание на тяхната енергийна ефективност. В ориентацията ще ви помогнат т. нар. енергийни етикети, които поделят електроуредите на групи от A до G – от най-пестеливи до такива с най-голям разход на енергия. При електроуреди, които през по-голямата част от деня са в покой (режим stand-by), се информирайте и за потреблението им в такъв режим.

Когато употребявате напразно електроенергия всъщност влияете върху промените в климата. Те включват земетресения, суши, наводнения, пожари, бури. От своя страна подобни катаклизми оказват влияние върху цялостния екологичен баланс на Земята. В свое изследване университетът в Оксфорд предупреждава, че в скоро време хуманитарната система няма да издържи дълго на подобни натоварвания. Когато използваме електроенергията разумно всъщност помагаме и за устойчивото отношение към природата, а и спестяваме пари от сметките си за електроенергия. Нещата са свързани и в сила е правилото „Мисли глобално, действай локално“.

Изключвайте от контактите зарядните „вампири“. Повечето домове са пълни с дребни пластмасови зарядни устройства за зареждане на мобилни телефони, джобни компютри, цифрови камери, безжични уреди и други персонални устройства. Дръжте ги изключени, докато ви потрябват, защото количеството електроенергия, което използват докато реално не вършат никаква работа, е неоправдано високо.

Превключете на режим „Sleep“ и „Hibernate“ когато не използвате компютъра си. Ако не работите на компютъра си, а сте в нормален режим – това е пилеене на енергия. Минавайки в един от горе споменатите режими пестите енергия. Размразявайте месото като го оставяте в хладилника от вечерта, вместо в микровълновата печка. Употребата на повече от два електроуреда за приготвянето на едно ястие е ненужно и придружено с излишни разходи. Почистете торбичката за прах в прахосмукачката преди да я използвате. Така електромоторът не се затормозява и работи по-ефективно. Не използвайте електрическата печка за всичко, ако имате тостер, електрическа кана или тенджера под налягане. Малките електроуреди са предназначени за приготвянето на малко количество храна за сравнително кратко време. Те имат по-малка мощност и затова консумират по-малко електроенергия. Използването им вместо традиционната кухненска печка ще спести електроенергия.

Поставете хладилника по-далеч от готварската печка. Поставянето на хладилника на място, където не е огрят от пряка слънчева светлина, далеч е от отоплителни тела и готварската печка, спестява електроенергия. С всеки един градус над 20°С, потреблението му нараства с около 6 %.

Когато е възможно, използвайте програми на пералнята с по-ниски температури. 85 % от електроенергията при пускане на пералнята отива за стопляне на водата.

Спазвайте инструкциите на производителя, когато пускате пералнята. В инструкциите за ползване на Вашата пералня пише за всяка програма какъв е препоръчителния обем пране и какво количество препарат да използвате. Спазването на тези инструкции гарантират качествена и ефективна работа на уреда. Това правило е в сила при ползването на всички електрически уреди. Така, спестявате средства не само от сметките си за електроенергия, но и от преждевременен ремонт.

Включвайте бойлера на нощна тарифа. Използването на нощна тарифа, когато е възможно, няма да спести електроенергия, но това ще намали сметката ви. През зимния период нощната тарифа е от 22:00 ч. до 6:00 ч., а през летния – от 23:00 ч. до 7:00 ч.

В случай, че печете често, снабдете се с фурна на горещ въздух, която ще ви позволи да изпичате ястията равномерно и то при по-ниска температура. Това ще ви спести до 40 % от необходимата електроенергия. При закупуването на нов хладилник си струва да се инвестира в клас А за енергийна ефективност. Такъв модел е по-скъп от хладилник клас B, но разликата се възвръща с по-ниско потребление на електроенергия. В случай, че хладилникът Ви е над 10 годишен – заменете го с нов. Тази инвестиция може да намали наполовина електроенергията, която изразходвате.

Снабдете дома си с добра топлоизолация. По-този начин съхранявате топлината за по-дълго време през студените дни. Освен това, добрата изолация предпазва и от горещините през лятото.

Използвайте икономични крушки. В сравнение с класическите електрически крушки те пестят до 80% от електроенергията при сравнително същото ниво на осветление.

Купете си разклонител с много гнезда и ключ за изключване. По този начин с натискането само на едно копче ще можете да изключвате много електроуреди, включително и такива, които харчат доста електроенергия на режим stand-by.

 

23/01/2011