Съвети за хранене преди и след тренировка

60
Добави коментар

Съвети за хранене преди и след тренировка

Сигурно много често сте се питали, кои са най-подходящите храни, които е добре да ядете преди и след тренировка. Посещавате  класове по йога или пилатес, отделяте 40 минути във фитнеса с тежести, тичате или практикувате друг вид спорт, а после се чудите… кога и какво да хапнете и пийнете след тренировка.

В тази статия ще се опитаме да ви отговорим на въпроса най-кратко, просто и ясно Дано успеем да сме ви полезни…а резултатите може да споделите с нас.

Подходящия момент на прием на храна, преди каквито и да било упражнения наистина е от голямо значение. Нали не искате да сте гладни по време на тренировка или още по-зле да сте с пълен стомах?  Ако похапнете обилно преди тренировка почти е сигурно, че ще ви прилошее или догади, ще се чувствате бавни, не-енергични или просто ще получите някой мускулен спазъм. Това се получава, защото тялото ви се нуждае от енергия за смилането на храната, която сте изяли – така увеличавате притока на кръв към храносмилателната система и по-малко енергия и кръв за мускулите.

Упражненията на празен стомах също не са за препоръчване. Пропускането на хранене преди упражнения може да доведе до ниски нива на кръвната захар и да се почувствате доста отпаднали  и леко замаяни. За това се нуждаете от правилно подбрана храна преди тренировка за да имате нужното „гориво”  от енергия за пълноценна и ползотворна тренировка.  Да не говорим, че лекото хранене преди тренировка увеличава  шанса да изгорите повечко мазнини.

Хранете преди тренировка

Ако похапнете обилно, ястие богато на  протеини, фибри или мазнини, изчакайте около четири часа, преди упражнения. Ако се нахраните по-леко с не толкова тежка храна, без проблеми след два часа може да влезнете в тренировъчната зала. Вашето тяло предпочита да използва въглехидратите, като гориво за енергия, така че преди тренировка храненето ви трябва да включва много въглехидрати като пълнозърнест  хляб, тестени изделия(спагети,пасти и др), плодове и зеленчуци или някой енергийни барове. Не е необходимо да се избягват храните с високо съдържание на белтъчини и мазнини, но не прекалявайте с тях особено, ако ще се упражнявате един или два часа в залата.

Ако огладнеете точно преди тренировка – хапнете нещо малко – като парче плод , сушени плодове, мюсли бар , спортна напитка или плодов сок.

Хранене след тренировка

Храненето след тренировка е също толкова важно, колкото храненето преди тренировка, дори може би още по-важно. След тренировка мускулите ни се нуждаят от „суровини” за да възстановят силите си след хранене.  Ето защо едно леко меню  2 часа след тренировка е идеалната комбинация. Като меню-то трябва да бъде богато на протеини, сложни въглехидрати и някой здравословни мазнини.  Добър избор е и протеиново барче или сандвич с пуешко месо и пълнозърнест хляб, ориз с пилешко филе, или салата с риба тон.

Водата ??

Хидратацията е важна за вашия организъм, още повече при физически натоварвания, тъй като тогава се потите обилно и може се обезводните при недостатъчен прием на вода през деня. Изпийте чаша или две преди тренировка и отново след тренировка. Може да пиете и вода по време на тренировка, но все пак е по-добре да не го правите.

Искаме да отбележим, че статията е базирана на най-основните правила за хранене преди и след тренировка и не обхваща варианти на хранителни режими или хранителни добавки при повишаване на сила или мускулна маса. Идеята ни е да ви поднесем някой прости правила за по ползотворни  тренировки.

Приятни тренировки

От Здравословно хранене

Коментари