Любопитни факти и митове за човешкия мозък – КАРМА И СЪДБА – Статии

1
Добави коментар
mikael
mikael

Има огромно количество митове и множество удивителни факти, които се отнасят до работата на нашия мозък. The Daily Mail описва най-куриозните тайни на сивото вещество.

Факт: Човек не може сам себе си да погъделичка. Работата е там, че човешкият мозък е настроен към възприемане на външните дразнители, за да не пропусне важни сигнали в потока на усещания, предизвикани от действията на самия човек.

Факт: По- сложно е да разглеждаш снимки, отколкото на играеш шах. Работата е там, че на човек често му е доста трудно да идентифицира визуални обекти. Недогледан обект лесно може да се възприеме за нещо друго. Например фигурата на човек, стоящ на неосветена пътека, лесно може да се окаже пътен знак.

Мит: Човек може да използва само 10% от мозъка си. Въпреки популярността на това схващане, всъщност човек всеки ден може да използва целия потенциал на мозъка си. Различни изследвания показват, че дори за изпълнението на проста задача се активизират на практика всички сектори на главния мозък.

Факт: Прозявката помага на мозъка да се разсъни. Прозявката често се асоциира с недоспиване и скука, но всъщност тя помага на човек да се събуди. По време на прозявка се разширява дихателния отвор, което позволява на белите дробове да получат повече кислород, който после се премества в кръвта и ни прави по-бодри.

Мит: Слепите чуват по- добре. Изследвания показват, че слепите хора чуват слабите звуци не по- добре от останалите. Само че при тях по- добре е развита слуховата памет. Те по-бързо разбират смисъла на предложения на чужд език и също така по- добре определят източника на звука.

Факт: Компютърните игри учат как се правят няколко неща едновременно. Най-добър източник за тренировка на способността да се изпълняват няколко задачи едновременно са точно компютърните игри. Там, например, трябва да се застрелят колкото може повече врагове, настъпващи от различни страни. Игрите карат хората да разпределят вниманието си и мълниеносно да реагират и на най- малките промени в ситуацията.

Мит: Колкото по- голям е мозъкът, толкова повече ум имаме. Размерът на мозъка не влияе на интелектуалните способности на човека. Според изследователите, умът зависи от синапсите- контактите между невроните. Количеството на синапсите се увеличава в детския и юношеския период от живота и влияе на интелекта.

Факт: Упражненията помагат на мозъка да бъде във форма. Постоянните занимания със спорт увеличават количеството капиляри в мозъка, което позволява доставянето на повече кислород и глюкоза. Бивши спортисти с остаряването си “ оглупяват“ значително по- рядко от останалите хора. За да има ефект от спорта, заниманията трябва да продължават не по- малко от 30 минути няколко пъти седмично.

Факт: Мозъкът на човека използва по- малко енергия, отколкото лампичката в хладилника. Съобщенията между клетките на главния мозък се предават с помощта на електрически сигнали. При това се използва енергия от 12 вата- по- малко, отколкото е нужна на лампичката в хладилника.

Мит: Музиката на Моцарт прави децата по- умни. Този мит се появява през 1993 година, когато в сп. Nature бе публикувано изследване, според което 10 минути на ден слушане на Моцарт е подобрило контролните работи на студенти в колеж. Новината веднага бе транслирана в медиите, които сменят “ студенти“ с „малки деца“. Обаче от този момент не са получени никакви нови доказателства за положителното влияние на класическата музика върху интелектуалните способности на човека.

Факт: Много трудно е да забравиш някоя глупава песен. Мозъкът помни дневния режим на човека, като започне с приготвянето на кафе и завършва с пътя, по който той трябва да се върне от работа. Способността да се помни тази последователност прави възможен всекидневния живот. Често пъти мозъкът автоматично включва чута мелодия в този алгоритъм и периодично я припомня на човека.