ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ 2

2
Добави коментар
chavdarov
chavdarov

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ 2 ключови думи:
инспекция,
консултация,
проблеми,
влага,
конденз,
ремонт,
дограма,
PVC дограма,
PVC и AL дограма,
алуминиева дограма,
ремонт на дограма,
топлоизолация,
енергийна ефективност,
мухъл

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ 2.

КОНДЕНЗ ПО ПРОЗОРЦИТЕ!

Един от най-често срещаните проблеми при смяната на стара дървена дограма с нова от ПВЦ или при закупуването на ново жилище, където вече е поставена нова ПВЦ дограма е образуването на конденз по стъклата, на плесен и мухъл в ъгли на стаята и т.н.

Някалко са основните неща, които трябва да се знаят относно възникването на този проблем.

Първо:

– новата ПВЦ дограма, особено когато тя е качествена и добре монтирана е далеч по-добре уплътнена от старата. По тази причина почти свободният поток на въздух от вътре навън и обратно в помещението е значително ограничен. Така влагата, която се генерира в пемещението – от готвене, пране, гладене, от наличието на цветя, на аквариуми, от тичането на деца и т.н. е ограничена в движението си и няма къде да излезе. Само за сведение – от дишането на двама души в едно помещение, за 7-8 часа сън,  във въздуха се отделят не по-малко от 3 литра вода.

Много е важно да се разбере, че влагата по прозорците и стените не влиза от вън, а се генерира вътре в помещението или жилището.

Второ:

– във въздуха винаги се съдържа определено количество влага. Това количество, преди тя да започне да кондензира /да се отделя под формата на капчици/ зависи главно от два фактора – чистотата на въздуха /количеството кислород в него и липсата на замърсители и примеси като дим, прах и др./ и от неговата температура.

Зависимостта е следната:

– колкото по-чист е въздухът и колкото е по-топъл, толкова повече влага е в състояние той да абсорбира. И обратно – колкото е по-изразходван или замърсен, толкова пределното количество влага, преди тя да започне да кондензира е по-малко.

На практика гореказаното означава, че наличната влага ще  започне да кондензира когато срещне студена повърхност на стъклопакет, особено когато той е с ниски показатели на топлоизолация, студени, неизолирани стени или повърхности и т.н. И това ще настъпи толкова по-рано, колкото въздухът е по-замърсен.

Изходът:

1. Проветряване, проветряване, проветряване….    Необходимо е прозорците да се отворят широко за  4-5 минути /само открехване не помага/. Показтел за това кога излишната влага в стаята е излязла  е изчезването на запотяването на стъклопакета от външна страна след отварянето на прозореца. Когато това замъгляване изчезне, тогава въздухът в помещението се е сменил и прозорецът може да бъде затворен. Освен, че е по-здравословен, този въздух се затопля много по-бързо и по този начин помещението не се изстудява и се пести енергия. Хубаво е тази процедура да се повтаря няколко пъти на ден и особено вечер преди  лягане.

2. Изолация, изолация, изолация …. Особено внимание е добре да се отдели на вида стъклопакет, който се поставя в прозорците. Все пак стъклото съставлява над 75 % от прозореца. А когато има заварено положение, потърсете помощта на специалист за да определи дали не е по-добре стъклопакетите да се сменят. Или поне част от тях.

Особено опасни са студени външни стени и неизолирани балкони. По тяхната повърхност лесно се отделя влага и времето до появата на първите черни петна е много кратко.

Не е толкова сложно нали? Успех!