Българи блокирани в Египет

4
Добави коментар
dimonata88
dimonata88

Бившата световна шампионка по художествена гимнастичка Паолина Николова и нейното семейство са блокирани в селище, близо до затвора на Кайро…

Българи са блокирани сред безредиците в Египет. Министерството на външните работи работи по план за бърза евакуация. По данни на ведомството в момента в размирната държава, където антиправителствените протести не спират вече шести ден, се намират над 200 наши сънародници, съобщи БТВ.

Бившата световна шампионка по художествена гимнастичка Паолина Николова и нейното семейство са блокирани в селище, близо до затвора на Кайро, откъдето тази нощ избягаха стотици затворници. Паолина Николова, нейният съпруг Илия Дяков, който е бивш футболен национал и трите им деца се намират, в малко селище за чужденци, на 30 километра от Кайро. Часове преди bTV да се свърже с българите, полицията откри 95 затворници, които са се укривали в къщите на съседното селище.

Блокиран в Кайро е и футболният треньор Стойчо Младенов, който неотдавна пое египетския отбор ЕНППИ. Младенов се намира в апартамент в центъра на столицата, а с мобилния му телефон няма връзка. В подобна ситуация е и бившият футболист на ЦСКА Анатоли Нанков.

Невъзможна е връзката и с телефоните и на българското посолство, което сериозно затруднява работата по установяването на положението на българските граждани, които се намират на територията на Египет. Ситуацията в страната остава напрегната, рискована и неподходяща за пътувания. Нараства заплахата за сигурността на цялата територия на африканската държава.

Все още няма отговор на въпроса как ще действа българската държава. През целия ден във МВнР заседава кризисен щаб, който трябва да реши ще има ли евакуация или не. Основният проблем са нарушените комуникации, тъй като става дума за сложна процедура, която изисква бързо локализиране и прибиране на българите. Друг проблем е ограничения състав на мисията ни в Египет – там работят шепа хора.

Засега от министерството се ограничават от предупреждения и актуална информация за ситуацията в Египет. Вероятно обаче ще бъде взето някакво решение и то в близките часове, открита е гореща линия за роднините на българите в Египет.

Докато в София все още заседават и мислят, Гърция задейства план за връщане на своите хора. Гърция ще изпрати 2 военни самолета, а Турция вече е изпратила 3 самолета.

Що се отнася до съдбата на българските туристи в страната, големи туроператори уверяват, че в курортите като Хургада ситуацията е спокойна, но в случай на нужда имат готов план за изтегляне на туристите си в рамките на часове.

30/01/2011