Летище София

3
Добави коментар
vagon
vagon

Летище София е най-голямото Летище в България.

Летището е разделено на два терминала. Като на „Терминал 1” кацат и излизат предимно нискотарифни авиокомпании (wizz air, easyJet и други), а на „Терминал 2” кацат и излизат предимно редовни авиолинии (България ер, Турските авиолинии, Луфтханза и други).

Полезна информация за пристигащи и излитащи самолети и закъснения може да намерите тук:

Виж Летище софия на по-голяма карта

Как да стигнем до летище София с градски транспорт:

Автобусна линия № 84 на софийския градски транспорт свързва Летище София с централната част на града, като се движи по маршрут: ул. „Гурко” – бул. „Цариградско шосе” – бул. „Христофор Колумб” – ул. „Продан Таракчиев” – Терминал 2 – Терминал 1 (по ул. „Продан Таракчиев” и бул. „Брюксел”). Обратният маршрут е по бул. „Христофор Колумб” в посока ул. „Гурко”. Спирката на СУ „Климент Охридски” осигурява удобна транспортна връзка със Столичното метро и други автобусни и тролейбусни линии на софийски градски транспорт. Времето, необходимо за достигане от началната до крайната спирка на автобус № 84 е приблизително 30 мин. в делнични и 25 мин. в празнични дни.

На Летище София, билети за софийския градски транспорт могат да бъдат закупени от гишетата за вестници и списания, разположени в публичните зони на “Терминал 1″ и на “Терминал 2″ или от шофьора на автобуса. Цената на един билет за Софийския градски транспорт е 1 лев.

Всеки багаж (куфар или чанта), чиито размери надвишават 60х60х40 см се таксува с отделен билет. Билетът е валиден за превоз след перфориране в специалното устройство, монтирано в автобуса.

От “Терминал 1″ до “Терминал 2″ на всеки половин час от 7:00 до 18:00 и обратно има безплатен автобус осигуряващ връзката между двата терминала. В периода от 18:00 до 23:00 часа автобуса се движи само по-предварителна заявка направена на гишетата за “Информация”

Как да стигнем до летище София с ТАКСИ:

Нормалната цена на такситата в зависимост от района е от 3 до 30 лева, като цената зависи от разстоянието и движенията по пътищата. Нормалната дневната цена на километър е средно около 0.60ст. на километър при първоначална такса около 0.70ст. .

Как да стигнем до летище София с кола:

Чрез булевардите „Брюксел” (намиращ се в столичния ж.к. Дружба ) и „Цариградско шосе” летище София има връзка с центъра на града и с магистрала „Тракия” – в източна посока. От северните градски райони до Летище София удобно се достига и по ул.”Източна тангента”. Връзката й с бул.”Ботевградско шосе” дава излаз към магистрала „Хемус”.

Паркинг: Паркинга на Летище София е платен. Като цената паркинга до 1час престой на “Терминал 1″ е 2 лева, а на “Терминал 2″ е 3 лева на час. Паркинга се заплаща в специално обозначени гишета вътре в терминалите.

Коли под наем: От Терминал 1 и Терминал 2 може да си наемете Кола под наем.

Летище София

Written by: Петров

Date Published: 03/30/2013

До летището се стига лесно, намира се само на около 20 минути от центъра на града. През 2014г трябва да бъде изградено метро връзка от терминал 2. Най-натовареното летище в България.

4 / 5 stars