Куче, коте, бебе

3
Добави коментар
BubaM
BubaM

Поздравления – очаквате бебе! Ако вече си имате домашен любимец, трябва да му помогнете да се приспособи към новото човече, което скоро ще стане част от вашия дом.

 

В много отношения ситуацията напомня на стреса за голямото момче или момиче при появата на второто дете. Ако се запознаете с най-честите трудности и следвате няколко лесни правила, ще намалите стреса на вашия домашен любимец, ще му помогнете да свикне с бебето и ще се уверите, че той е точно там, където му е мястото – при вас и вашето семейство.

 

Мога ли да задържа котката си?

Ако сте бременна, вероятно сте прочели  за токсоплазмозата и рисковете, които тя носи за плода. Все пак имайте предвид, че реалната опасност е почти нулева, като най-застрашени са животните, които се хранят със сурово или недобре сварено месо.

 

Как ще реагира домашният любимец?

Истината е, че за него това ще е сериозен стрес. Помнете, че вашето куче или котка е всъщност вашето първо „бебе” и ще му е много трудно да приеме, че вече няма да е център на вниманието. Така че то веднага ще изпита ревност, когато му представите новия член на семейството.

 

Ако драстично намалите времето за общуване с домашния любимец или съвсем го игнорирате, още преди да се появи бебето, то ще се почувства стресирано, самотно и изоставено. Затова помолете съпруга си, или някой друг член от семейството, да поеме в по-голяма степен грижата за него – вечерните разходки, храненето, играта.

 

Как да подготвя животното?

Добре е да кастрирате животното, преди бебето да се появи. Кастрираните животни имат по-малко здравословни проблеми, но освен това са и по-спокойни и не са толкова склонни да хапят.

 

Започнете да учите кучето да стои мирно до вас, докато го поканите да скочи в скута ви – където скоро ще люлеете бебето си.

 

Канете по-често приятели с малки деца, и наблюдавайте реакциите на кучето или котката.

 

Използвайте бебешка кукла, която да показвате редовно на четириногото. Можете дори да повозите куклата на бебешката количка.

 

Слагайте си бебешка пудра или лосион на ръцете, за да може кучето да свикне с новите миризми.

 

Преди да докарате бебето вкъщи, помолете партньора си да занесе у дома някакъв предмет, който носи миризмата на новороденото и който кучето може да изследва (например одеалце). Когато влезете у дома, оставете новороденото в леглото или го дайте на съпруга си, а вие нежно и топло прегърнете кучето. След това го поканете да седне близо до вас и погледайте заедно новороденото. Избягвайте да говорите на висок глас и да се карате. Най-добрият начин за въздействие е с позитивно отношение.

 

Със сигурност в началото ще е трудно и за вас, и за кучето (или котката). Хубаво е да се опитате да правите делничните неща по същия начин, по който сте ги правили преди да се роди бебето.

 

С много тренировки, обучение и наблюдение след време вие, вашето дете и вашият домашен любимец ще се научите да живеете заедно като едно сплотено и голямо семейство.

 

Снимка: Flickr