Кафето е полезно за жените и вредно за мъжете

12
Добави коментар
plam
plam

Пиенето на кафе подобрява мозъчната дейност на жените в стресови ситуации, но вреди на мъжете, сочи ново изследване.

Капучиното или еспресото подобряват представянето на жените, когато работят с други хора, но същите питиета са вредни за паметта на мъжете и забавят вземането на решения.

Психоложката д-р Линдзи Сейнт Клеър от университета в Бристол изследвала 64 мъже и жени, които били разпределени по двойки, всяка от които съставена от представители на един и същи пол. Всяка двойка трябвало да извърши определен брой задачи, сред които да проведе преговори, да нареди пъзели и да реши задачи, целящи да проверят паметта на участниците. След това те трябвало да направят публични презентации, свързани със задачите им.

Единият човек в двойката трябвало да изпие кафе без кофеин, а другият – чаша кафе с високо съдържание на кофеин. Учените установили, че представянето на мъжете на тестовете за проверка на паметта „значително се влошавали“ след изпиването на чаша кафе с кофеин. Освен това те се нуждаели от 20 секунди повече, за да наредят пъзлите спрямо тези, които пиели кафе без кофеин. Жените обаче нареждали пъзлите със 100 секунди по-бързо, ако преди това са изпили кафе с кофеин. Предишни изследвания показаха, че кафето предпазва от диабет, Алцхаймер, проблеми с черния дроб и подагра.

БГНЕС