Проф. Юлиан Вучков на „ти“ с премиера Бойко Борисов

9
Добави коментар
Vankata1
Vankata1

Премиерът Бойко Борисов даде двучасово интервю в предаването на проф. Юлиан Вучков „Времена и нрави“. След като бе принуден на моменти сам да поиска думата и да не бъде прекъсван, премиерът изслуша мнението на водещия, че кабинетът е „некачествен, не е достатъчно балансиран, а в някои моменти е и слаб“. Проф. Вучков даде мнението си за работата на министрите, като дори на моменти се обръщаше към министър-председателя на „ти“.

Според проф. Вучков премиерът върши част от работата на министрите, „гасите техни пожари“ и то в ключови моменти и ако не ги е гасял, властта „е щяла много да се изложи“.

Водещият описа министъра на земеделието Мирослав Найденов като човек „винаги в отлична форма, ухилен, усмихнат, доволен, каквото и да му кажат, какъвто и тревожен факт да му посочиш, той казва „Няма проблем, няма проблем“. Въпреки опита на премиера да оправдае министъра си с думите „Той въведе стандарта „Стара планина“, професорът бе безпощаден: „Стара планина“ се провали, нищо не стана“. Според Борисов обаче сега хората купуват по-качествени продукти и дори реторично попита какво ще да е сирене за левче.

Проф. Вучков обаче продължи с друга грешка, която отчита сред кадрите в изпълнителната власт – назначението на Калина Илиева за шефка на ДФ „Земеделие“. „Работата не е само в това, че тя няма конкретен образователен ценз подходящ за тази работа. Един човек, не става тук дума за Вас, който има мозък в главата, никога няма да назначи 28-годишна, извинете, пикла да командва милиони и милиарди на държавата с нулев професионален стаж“, коментира проф. Вучков и без да дава възможност на Борисов да каже какво мисли, отчете, че това е „грешка, която заслужава да се подаде оставка“. „Веднага я изхвърляш като негодна. Вие не сте длъжни да търпите безобразията на предното правителство“, категоричен е Вучков. По отношение на селското стопанство той направи две тревожни констатации: че българската земя пустее и че внасяме картофи от Полша. Борисов го успокои, че при последната реколта добивите от пшеница, слънчоглед и царевица са рекордни, а у производителите на зърно са останали рекордно много пари.

Водещият обърна разговора към министъра на здравеопазването Стефан Константинов, който по думите му е „добър човек, скромен, приятен“ и видя следните проблеми в работата му и в сектора:

„Много му е тежък ресорът, тежки проблеми има. Масово емигрират много добри лекари, талантливи. Това е преброено, това е доказано, даже от хора, представители на правителството. Расте числото на фаталните грешки в диагностицирането, които водят до смърт, до комплициране на заболяванията. Много е лошо представянето на редица млади лекари. По Живково време, това толкова плюто, толкова кълнато време, имаше ИСУЛ, Институт за усъвършенстване на младите лекари. Сега се закри. Защо се закри? Нямат подготовка, достатъчна, нямат нужната квалификация, правят грешки, елементарни неща не знаят. Не може ли да се възстанови този ИСУЛ, би трябвало да се възстанови“.

Премиерът припомни, че тази година правителството е отделило най-много пари за всички времена за здравеопазване 3,005 млрд. плюс 400 млн. от европейски програми. Борисов каза, че първата задача на министъра е била да въведе спокойствие в този сектор, защото по думите му миналата година е била ужасна.

Според Борисов лекарите са най-интелигентните хора в държавата, но проф Вучков му препоръча „специална грижа, специален отчет към младото поколение, лекарско“, като се застрахова, че в България има прекрасни лекари и не бива да се слагат всички в един кюп. И преминавайки на „ти“ с премиера, проф. Вучков препоръча д-р Константинов „да стегне редиците“ и изказа следното мнение относно лекарската дейност:

„Виж сега, Бойко, един път нека и на ти, ако обичаш. Трябва да ти кажа, че в медицината всички трябва да са добри. Там не може само едни да са добри. Това е въпрос на живот и смърт. Който не е добър – вън! Който е среден – също вън! Тук не може никакви компромиси. В театъра, в телевизията може, шоумен, чалгаджийка и прочие. Тук няма компромиси. А има много лекари, които трябва да се изхвърлят, трябва да ти кажа. Стефан Константинов трябва да стегне редиците на лекарското съсловие. Но той има ли нужният авторитет, има ли тази решителност? Има хора, които са мързеливи, недобросъвестни, има от тях корумпирани. Освен това не можеш да отречеш, тайно се взимат пари от хирурзи, блестящи хирурзи, по клинична пътека, не обвинявам властта в случая, обаче тайно се искат пари. Ако не дадеш пари, не може сега, отлагат операцията. Тя е неотложна операцията, човекът си отива. Как ще се справим с това положение? Трябва да се стегне малко това лекарско съсловие. Има ли авторитет Стефан Константинов за тая работа?“.

Професорът донякъде си отговори сам със следващия си коментар: „Стефан Константинов дълго време е наблюдавал нашето национално здравеопазване през прозореца на кюстендилската гинекология. Той няма дълбок поглед за цялото здравеопазване“.

Водещият използва интервюто с министър-председателя и за да даде някои свои идеи относно организацията на администрацията. Според него дейностите по отношение на екологията, регионалното развитие и бедствията не трябва да се управляват от различни министерства. „Те много са свързани помежду си и много могат да си помагат като отделни големи направления“, смята той. И дори даде идея кой да ги „върти“: „Екологията, бедствията и регионалното развитие ще ги поеме добрият министър Плевнелиев, пъргав, енергичен, много работлив човек и нищо му няма, ще ги върти и пушек ще се вдига и ще се спечелят много пари“.

Професорът премина през темата за ДАНС като попита „защо ни е“. И се отправи към спорта. Според него строителството на спортната зала е могло да се поотложи и уточни, че иска държавата да дава пари за „народен спорт“, за учениците. „Вие давате пари за професионалния, нас това не ни храни, не топли народа“, обясни той на министър-председателя.

И след като даде идея да се дават пари за спорт на учениците, проф. Вучков насочи вниманието към просветата и образователния министър Сергей Игнатов. „Той е енергичен, млад, има характер, отстоява позиция“, обрисува го набързо водещият. По думите му обаче положението в средното образование е тежко: „50 на сто от учениците са неграмотни, 40 на сто от кандидат-студентите пишат безумия“. Премиерът призна, че не е разговарял с министъра за средното образование и предложи на проф. Вучков да си поговори със Сергей Игнатов по темата.

Според проф. Вучков министърът на външните работи Николай Младенов „е като мимоза“, правосъдният министър Маргарита Попова „говори като детска учителка“. Икономическият министър Трайчо Трайков му се виждал „несериозен“, а председателят на парламента Цецка Цачева според проф. Вучков се облича „малко като коледна елха“. Стана ясно, че водещият не одобрява и заемащите поста министър на културата от последните две десетилетия. Премиерът защити министрите си.

Интересни моменти от разговора между премиера Бойко Борисов и проф. Юлиан Вучков, подбрани от Ангел Иванов, чуйте в звуковия файл

Целия разговор на проф. Юлиан Вучков с премиера Бойко Борисов вижте в прикачения файл