6 основни принципа за проектиране на умен дом « Electro Group

4
Добави коментар
elektro
elektro

Фантазьори, писатели и режисьори са измисляли умната къща години преди на някого да му хрумне, че тя може да се превърне в реалност и да улеснява живота на хората. В един разказ на Рей Бредбъри, къщата дори има емоции – грижи се за стопаните с любов и умира, когато я напускат.

Уникалното на днешните реални автоматизирани къщи е, че технологиите за тях са проектирани и създавани със същата любов и грижа за хората, както и измислените им предшественички. За да се убедите в това, искаме да ви запознаем с основните принципи, които спазват изобретателите и проектантите на системите за умни къщи.

Принцип 1: разумна употреба. Този принцип се фокусира върху предоставянето на равни възможности за достъп до автоматизираните домашни системи на всички, включително на възрастни и на хора с увреждания. Всички нововъведения и технологии се тестват, за да се  провери дали отговарят на това условие и дали осигуряват еднакво ниво на безопасност за всички потребители.

Принцип 2: гъвкавост. Винаги, когато се разработва нова система или се прави цялостна автоматизация на един дом, се обмислят възможно най-широк кръг от нужди на обитателите и то за колкото е възможно по-дълъг период от време. В момента, например, можете да автоматизирате дома си, спрямо вашите нуджи на самостоятелно живеещ млад мъж, но е важно в момента, в който решите да създадете семейство и се появи първото ви дете, автоматизацията да продължи да ви е полезна, да може да се разширява и подобрява, така че да отговаря на новата ви нужди.

Принцип 3: просто и интуитивно. За да отговарят на принцип 1, продуктите за автоматизиранена дома трябва да бъдат лесни за разбиране и употреба, независимо какво е образованието, опита с технологии или възрастта на потребителя. Затова е необходимо всеки елемент да е прост и интуитивен.

Принцип 4: лесно получаване на информация. За да действат, автоматизираните системи се нуждаят от поредица от команди или друг тип информация, която да ги активира. Начинът, по който се управляват е важен и за това дали ще могат да ги използват и хора с увреждания. Затова специалистите се стремят да произвеждат системи, които могат да се контролират чрез визуален, звуков или тактилен метод.

Принцип 5: възможност за грешка. Всяка система отчита, че може да има грешки. Така свежда до минимум опасността от непредвидени резултати и ви позволява да чувствате спокойни в дома си.

Принцип 6: минимум физически усилия. Независимо каква е системата за контрол тя трябва да е така направена, че да изисква минимални физически усилия за достъп и употреба от страна на потребителите.

Не е нужно дори да се замисляте, за да видите, че умните къщи са измислени единствено, за да облекчават живота ни и да ни дават възможност да се справяме сами в различни ситуации. Може би времето и усилията, които ни спестяват, ще вложим във фантазирането и изобретяването на нещо също толкова смислено и добро, каквото са те.

http://smarthomebg.net/