Цветни идеи за малки пространства

15
Добави коментар
lucynda
lucynda

Цветни идеи за малки пространства

14.02.2011 г.

Подборът на правилен цвят дава  възможността за визуално увеличаване на иначе малки пространства. Ето и няколко цветни идеи, които ще Ви помогнат да създадете усещането за просторно помещение.

Един цвят, различни нюанси

Дори малките пространства могат да бъдат боядисани в любимия Ви цвят. За да постигнете променен и завладяващ интериор, е необходимо да вплетете и нюансите на избрания от Вас цвят. Светлите цветове карат обектите да изглеждат по-обемни, отколкото тъмните. Този принцип, отнасящ се към цветовата схема на стените, таваните и подовете, действа в  обратна посока. В този интериор тъмните цветове са  поставени като основни, на преден план, а светлите имат второстепенно въздействие.

Ниски мебели и светли тонове за тавана

Ако помещението, с което разполагате, е малко, прибавете към интериора ниски мебели, а тавана боядисайте в светъл цвят. Това ще придаде увеличаващ ефект, който може да се подсили, ако цветът на мебелите Ви е в тъмната цветова гама. Белият таван въздейства като балансиращ, съпоставен с яркочервените стени.

Еднородна подова настилка

Поставяйки подова настилка, трябва да имате предвид няколко критерии – препоръчително е цветовете да са в еднаква цветова гама, а материята да е еднородна. По този начин ще се създаде визуална илюзия за просторност в стаята. Тази дизайнерска тънкост трябва да се съблюдава и при избора на килим. Какъвто и вид да е подовата настилка, трябва да бъде съобразен със следната закономерност: цветът на пода трябва да е винаги по-тъмен от този на стените. Един от най-подходящите цветове за под – това е сивият цвят. Той е неутрален цвят, устойчив на замърсяване и лесно се комбинира с различни цветови тонове.

Изпъкващи акценти

Малък, но изключително полезен трик – боядисайте радиатора със същия цвят, в който е стената.  Така той ще се слее с нея и ще се създаде оптическо впечатление за по-широк, спокоен и подреден интериор. Металният лост, които загражда парното, може да има и практично приложение – закачалка за кърпи. Поставените на това място кърпи ще изсъхват по-бързо и ще служат като текстилна декорация.

Тъмни шкафове за по-просторна кухня

Малката кухня ще изглежда по-голяма, ако шкафовете, разположени под мивката, са по-тъмни от плота и стенните кухненски шкафове. Така визуално ще се отвори място и стаята ще изглежда по-просторна. Блясъкът на металните повърхности на кухненските аксесоари осветява стаята. Препоръчително е към интериора на малката кухня да се прибавят затварящи се шкафове и етажерки, които са компактни и не заемат много място.

Монтиране на вградени мебели

Вградените мебели са идеални за монтиране в малки помещения, защото са икономични от гледна точна на пространство и правят интериора по-нестандартен и ефектен. Ако вградените мебели са в еднакъв цветови тон със стените, те се сливат с тях и стават едва забележими.

Прозрачни завеси

Достъпът на светлина е особено важен за малките помещения. Ефектната полупрозрачна завеса, която покрива част от прозорците, позволява навлизането на слънчевите  лъчи. Ярките цветове правят интериора по-раздвижен и атрактивен.

Тапети с флорални мотиви

Ако желаете да добавите към интериора си илюзията, че е по-голям, изборът Ви трябва да се спре на подходящите тапети. За по-интересно впечатление сложете само на една от стените тапети с разноцветни мотиви, които да са на бял фон. По този начин стаята ще изглежда наистина по-голяма.

 

Източник: schoener-wohnen.de
Посещения: 3516