Осемте чудеса на Девин

4
Добави коментар
freyar
freyar

Останки на пещерна мечка от преди 15 хиляди години ще са част от 8-те чудеса на Девин, с които курортният град ще привлича туристи в бъдеще. Идеята е на местния клуб по спелеология „Кристал”.

Праисторическите мечки са били високи по 2 метра, когато са на четири крака, тежали са около един тон, а кучешките им зъби са били по една педя, разказва шефът на клуба Владимир Солаков пред Агенция „Фокус“. Уникалните останки са открити още през 70-те години, но досега не е давана голяма гласност.

Преди около месец пък изследователите открили метеорит на 4 милиарда години. Експедицията била посветена на откриването на втория по височина водопад в Родопите, но се натъкнали на камъка. Той е около половин килограм и бил на повърхността на земята.

Сега е даден за изследване в БАН, за да се уточни точната му възраст, след което ще бъде изложен в музей, за да може жителите и гостите на града да го видят.

Сред останалите 8 чудеса на Девин ще са откритият вече втори по големина водопад в Родопите, който е 55 м, както и тракийско селище, аналог на Микена, открито през 2007 година.

Предвижда се да бъдат направени и туристически маршрути до трите най-високи върха в Родопите – Перелик, Персенк и Баташки Снежник. Те сформират периметър в планината, който е образуван преди около 70 милиона години. По думите на Солаков „тогава Хималаите още не са съществували, а Балканите са били залети от Световния океан“.

Единствено Родопите, в най-високите си части от Смолян до Девин, са стояли като остров. С този малко известен факт, девинчани се надяват да привлекат още повече туристи в града си и околностите му.