Добри и лоши практики в дигиталния маркетинг

11
Добави коментар
Biser
Biser

Добри и лоши практики в дигиталния маркетинг

Posted by biservalov on Thursday, February 17, 2011 · 2 Comments 

Днешната ми публикация е провокирана от една интересна кампания. На сайта etimes.bg се обяви дискусия на тема “Добри и лоши практики в българския дигитален маркетинг”.  Напълно подкрепям необходимостта да започне активно да се говори по тази тема и една кампания е чудесна възможност това да се получи в по-широк обхват и да достигне до повече хора.

Тук ще изразя мнението си по конкретния казус, който е споменат в публикацията, представяща кампанията. Няма да изпадам в подробности и да описвам ситуацията. И без това тя е доста обширно и подробно поднесена в съответния пост. Вместо това ще се спра на няколко основни грешки в комуникацията, които искам да подчертая и надявам се, да предпазя мнозина от допускането им.

1. Самият акт на добавяне на познати или непознати към отворена група във фейсбук. Не е коректно да се добавя профил, без преди това да е поискано съгласието му(чрез директно съобщение например). Дори когато става дума за близък приятел и вие правите група с професионална насоченост, която го интересува. Причината е, че новите групи във фейсбук са създадени за малки общности(като семейство или учебна група), но не са ефективни по никакъв начин за големи групи. В този ред на мисли всеки създател на такава група е необходимо добре да помисли кого кани и защо. В противен случай съвсем скоро групата ще е затрупана от множество хаотични дискусии, объркващи дори искрено интересуващите се от съдържанието й. А какво остава за хора, които са били добавени изненадващо и още преди да са го осъзнали, са получили десетки съобщения по мейл от групата. Моля, винаги отчитайте фактът, че включване в отворена група е сериозно нарушаване на личното пространство и ви е нужна основателна причина, за да го сторите. В никакъв случай не бива да се слага знак за равенство между пращане на покана за събитие и вкарване на профил в отворена група! Първото е обичайна практика и маркетингът винаги е работил чрез учтиви или не чак толкова покани. Второто обаче директно въвлича потърпевшия в насилствен информационен поток, който е повече от неприятен и дразнещ.

Съвет – към момента не използвайте новите групи за скрити или явни маркетингови цели, освен ако не сте получили съгласието на потребителите. В противен случай гарантирано ще нанесете вреди на имиджа си.

2. Да се дадат администраторски права на потребители, без да има сериозни аргументи за това действие. Един неподходящ администратор може тотално да промени посланията и целите на комуникацията ви. Ако направите подобна грешка, най-малкото, с което можете да се сдобиете, е куп неизяснени промени. Най-лошо е, когато някой успешно успее да ви представлява за собствени цели.

Съвет – не давайте администраторски права на никого и при никакви обстоятелства, ако нямате логични причини да го направите, без да се притеснявате за последствия.

3. Създаване на кампания, която не заявява ясно, че е свързана с бранд. Това е често допускана грешка – по-скоро от компании, отколкото от самите изпълнители, които виждат в метода шанс да постигнат по-лесно поставените им цели. Онлайн имиджът не е по-различен от всеки друг – изисква постоянство, добронамереност и честност! Всяка заблуда и изненадваща поява на бранд на по-късен етап е неетична.  Не трябва да се смята, че потребителите са наивни и не разбират толкова простички номера, напротив – чувстват се използвани от бранда. Това правило напълно важи и за практиката да се купуват страници, бази с е-mail-и и т.н. Повярвайте ми, хитростта ви ще бъде с краткосрочен ефект, но щетите – понякога непоправими.

Съвет – правете всичко открито и честно.

4. Когато сгрешим, да се опитваме да “смачкаме” конкурента си със самочувствие или заплахи. Такава тактика води винаги до обратна реакция, насмешка и желание да ви се даде урок, че не сте над останалите.  Няма да изброявам всичките негативи, които ще се струпат на главата ви. Ще спомена само единствения позитив – след случката гарантирано ще станете значително по-мъдър и умерен в комуникацията .

Съвет – когато ви упрекнат за неправилна комуникация, задължително потърсете причината съответният човек да се е почувствал засегнат. Ако намерите и една малка причина за това, извинете се учтиво и поговорете с него за гледната му точка.

5. Да смятаме, че ако потребител се съгласи веднъж да участва в нещо, създадено от нас, той ще е съгласен и в бъдеще да се включва. Няма такова правило и действията в тази посока за категорична злоупотреба с доверието, което сме изградили в началото. Отнесено към конкретния казус – да харесам страница на бранд не означава, че бих се включвал във всяка нейна идея занапред. Още по-малко – че имам напълно същата йерархия на ценностите. Затова е етично първо да се поиска разрешение.

Съвет: Бъдете максимално учтиви с феновете и клиентите си, независимо колко много сте направили за тях до момента или колко добре ги познавате.

***

Това е от мен. А ако искате и вие да се включите в кампанията, моля използвайте същото изображение, като това в тази публикация. Или пък отворете нова дискусия на форума.