Деца учат в класна стая – земно кълбо

41
Добави коментар
kin
kin

Петокласници от ОУ“Васил Левски“-Разград учиха география и екология в класна стая с формата на земно кълбо с диаметър 7 метра. Уроци в надуваемата класна стая ще имат всичките 640 ученика от школото. Това е подарък от училищната управа за талантливите ни ученици за патронния празник – обясни директорът на училището Диана Първанова. През последните 8 години винаги има възпитаници на училище „Левски“, който участват на национално ниво в олимпиадите по природни науки.

Подвижната класна стая Земно кълбо е надуваема сфера от винил с височина 6 метра и диаметър 7 метра. Изображението върху нея е съставено от сателитни снимки на земното кълбо от космоса. 1 см. от кълбото отговаря на 19 км. реално.

Всеки от вас ще има възможност да прекара известно време вътре, да научи или да види нагледно неща, за които се е чудил къде ли се намират спрямо България, да научи много други интересни неща – как да помогне на Земята да продължи да е красива и да я има.

Земното кълбо може да се разглежда и отвътре, и отвън. С интерактивни методи децата научават нови факти от природните науки – обяснява Ваня Бонева от фондация „Тайм“. Неправителствената структура е собственик на балона, той е направен по европроект, но и след финансирането интересът продължил и класната стая пътува по училища в страната.  

Идеята е да се прави интерактивно екологично образование което е много по-лесно децата да запомнят, тъй като ще видят, пипнат, участват интерактивно в заниманията. Тогава запомнянето на нещата е много по-голямо и когато е вложена емоция в едно преживяване, тогава децата запомнят повече. Затова земното кълбо им дава възможност да  научат повече за природата, за земните ресурси, за недостига на вода, за почвите, климата, глобалното затопляне.

Едноседмичното посещение на класната стая земно кълбо е подарък от училищното ръководство за възпитаниците на школото за патронния празник – 19 февруари – обясни директорът Диана Първанова.

Тя обяви една инициатива на учениците в ОУ“Васил Левски“ – догодина в учебното заведение да няма нито едно неизвинено отсъствие.