Какво е RSS |SEO оптимизация-информация и статии за SEO

4
Добави коментар
svetlin1979
svetlin1979

Често ме питат какво е RSS! В уеб пространството този термин  се употребява все по-често. Всекидневно десетки сайтове ни подканват да се абонираме за техния сайт чрез RSS. Това правим и ние . Много от интернет потребителите навярно не се абонират, защото не знаят как функционира RSS и каква е ползата от него.
В тази статия ще се опитам да обясня възможно най-кратко и ясно за ползите и целите на RSS абонамента.
RSS (Really Simple Syndication) е формат, който позволява частичен или пълен обмен на информация между два сайта или между сайт и потребител. Обикновеният потребител използва RSS, за да следи любимите си сайтове. В миналото, за да следите конкретен сайт, трябваше да „маркирате“ интернет страници във Вашия браузър и ръчно да я отваряте всеки път, когато искате да достигнете до нея. Когато става въпрос за един-два сайта това не е проблем, но когато искате да следите много сайтове, вече става трудно.RSS решава всички тези проблеми.

Абонаментът чрез RSS за определен сайт е като да се абонирате за любимото си списание. Обаче, вместо да го получавате всеки месец в пощенската си кутия, вие го получавате във Вашия RSS четец (RSS Reader) и то не веднъж месечно, а в същата секунда, в която съдържанието на сайта се обнови.
Основното преимущество
Основното преимущество на RSS  е, че можете да се абонирате за стотици сайтове и да получавате цялата информация на едно място – във вашия RSS четец.
Основната разлика
Основната резлика между следенето на сайтовете ръчно и използването на RSS е, че в единия случай вие посещавате сайтовете, а в другия те изпращат информацията до вас.
Как да използвате RSS?
Като за начало си набавете RSS четец. Google Reader е един от най-популярните такива. Можете да се регистрирате напълно безплатно на www.google.com/reader. След като се регистрирате добавете RSS адресите на любимите ви сайтове в полето „Add a subscription„.
Къде се намират RSS адресите на сайтовете, които искате да следите?
Можете да вземете RSS адреса от много места. Повечето сайтове го слагат на ключови и видни места. Също така на част от браузърите излиза в полето на адреса RSS иконката. Можете да погледнете и във футъра на сайта (най-долу).
И обобщението…

Интернет се развива много бързо и всеки ден откриваме нови сайтове. Част от новите сайтове са на теми, които ни касаят пряко. Иска ни се да проследим публикациите във всички тези интернет издания. Ако са 2-3 това не е проблем. Но, ако започнем да добавяме нови и нови издания всеки ден, и следим всички, тогава ще дойде момент, в който ще трябва да влизаме в стотици сайтове всеки ден. Представяте ли си колко трудоемко ще е това и колко време ще отнема?
В реалност, обаче, се случва друго. Тъй като е доста непосилно за човек да запомни всички сайтове, които е посетил, той забравя за голяма част от тях. Често забравяме и доста качествени и полезни сайтове.
Когато се абонирате чрез RSS, получавате възможността да прочетете всички заглавия на изданията, които харесвате на едно място. Много от тях позволяват да се абонирате за отделни категории, само за водещите новини или само за избрани публикации. Можете да прегледате всички заглавия за 3-4 минути и да посетите само тези публикации, които ви допадат.

Надяваме се тази статия да е била полезна за тези от вас, които са искали да разберат повече за RSS. Ако имате въпроси или искате да научите повече за RSS, можете да оставите коментар.