Арт терапия за деца

4
Добави коментар
Star
Star

 

Повечето деца изглеждат щастливи и доволни, дори затрупани с прекалено много играчки и удобства. За съжаление не винаги първото впечатление е вярно. Често зад привидното щастие се крие липса на внимание, грубо отношение, ирония, подигравки или просто невнимателно изтървани епитети, казани уж на шега… Възрастните не винаги предполагат как действията им се отразяват върху малчовците. А понякога трагични преживявания или стрес оставят траен отпечатък върху съзнанието им, който се проявява по различен начин в поведението на децата. Освен всичко това, в днешния забързан, изпълнен със стрес и динамика свят, децата не винаги успяват да се адаптират в социалната среда на детската градина или училището. Някои имат повече борбени качества, други не. Родителите трябва да наблюдават малкото и да реагират навреме с внимание, обяснения и ако се наложи и с помощта на специалисти по детска психология.
Тук идва ролята и на арт терапията, която е лесен и приятен метод за помощ на детето, чрез който то усвоява нови умения и събира сили, за да се справи с конкретните проблеми.

Какво представлява арт терапията
Това е част от психо терапията, в която се използват различни медии, изображения, провокира се творческия процес у пациента, след което се анализират неговите индивидуални нужди, развитие, интереси, тревоги и конфликти. Арт терапията се базира на познанието за човешкото развитие и психология и се използва в най-различни терапевтични методи, засягащи способността за учене, психодинамиката, междуличностните отношения, саморефлексията, социалните контакти, спомага при поведенчески проблеми, при ниска самооценка. Арт терапията е ефективно средство при медицински, емоционални, образователни, умствени и рехабилитационни проблеми. От услугите на арт терапевтите се ползват хора по цял свят, от всяка възраст, пол, религия, сами, семейно и дори групово. Наблюдават се и изключително добри резултати при работа с деца. В последните години този метод получава все по-голямо приложение и в България, а специалистите по арт терапия се увеличават.

Арт терапията е като прозорец към света на децата
Според повечето специалисти една рисунка струва много повече от стотици думи, особено ако е дело на дете болно от хронична болест, от аутизъм или пострадало от насилие.
Арт терапията използва творческия порив, за да помогне на децата да осъзнаят чувствата и желанията си. Важен е не само крайния резултат от работата, а и самия процес на създаване. Според специалистите самият порив за рисуване, текст или каквото и да е друго, провокира активизиране на психическите сили, което подпомага емоционалното възстановяване.
Освен всичко, арт терапията може да подобри вербалната комуникация, а може и да пренасочи желанието за изказ в други продуктивни форми. Именно затова се използва при деца, които са преживели тежки травми и изпитват затруднения в изказа на своите страхове и надежди.

Децата и арт терапията
Психолозите често прибягват до помощта на този метод при работа с деца, тъй като по-скоро децата изпитват повече затруднения в изказа на чувствата си, отколкото възрастните. Детето преминава през няколко периода на психическо съзряване. Най-общо от новородени до около 4-та година е етапа на псевдореализма, след което до 11-13 година е периодът на по-силна самокритика, повишена чувствителност и емоционални кризи.
Рисуването е ключ към света на детето и един добър специалист може да разбере от една рисунка, а и от начина по който е направена много неща за емоционалното състояние на пациента. Ролята му е да подпомогне детето само да се лекува, да го предразположи да говори за своето изкуство и посредством разказа да получи информация за реалните проблеми. Важна е темата на рисунката, размера, цветовете, формите и дори силата на натиск на четката или молива.
Музиката и другите изкуства също оказват много благотворно влияние върху децата. Обикновено специалистът преглежда пациента и след това решава кое изкуство да използва или да редува няколко според предпочитанията на самото дете.
При всички случаи арт терапията е един съвременен и изключително приятен начин, чрез който могат да се разрешат множество проблеми с децата, да се преодолеят страхове и да се постигне значителен успех в обучението им.