Самолетни билети до Румъния

1
Добави коментар
trompet82
trompet82

Румъния

Румъния е държава, която се намира на кръстопът между централна и източна Европа, на север от балканския полуостров, граничи с Черно море. Румъния има общи граници с Унгария и Сърбия на запад, Украйна и Молдова на североизток и България на юг. Със своите 238,391 квадратни километра, Румъния е девета по големина в Европейския съюз и седма по брой на популацията със своите 21.5 милиона жители. Столицата и най-големия град на Румъния е Букурещ, който е шестия по-големина град в Евро съюза с около два милиона жители. Кралство Румъния възниква от обединението на Молдавия и Влахия през 1959 година. В края на Първата световна война Трансилвания, Буковина и Бесарабия се обединяват с кралство Румъния. В края на втората световна война много североизточни територии на Румъния са окупирани от Съветския Съюз и Румъния насилствено става социалистическа република и член на варшавския пакт. След падането на желязната завеса и революцията от 1989, Румъния започва серии от политически и икономически реформи. След десетилетие от след-революционни икономически проблеми Румъния става член на Евро съюза през 2007 година. Доходите на румънците остават на едни от най-ниските нива с сравнение с другите страни от Евро съюза. Румъния също се присъединява към НАТО през март 2004 година. Днес Румъния е унитарна парламентарна република.

Туризъм

Туризмът в Румъния е фокусиран върху естествените пейзажи на страната и богатата и история и има значителен принос за румънската икономика. През 2006, вътрешния и международния туризъм генерират около 4.8% от БВП и генерира 5.8% от заетостта на населението (половин милион работни места). Следвайки търговията, туризмът е вторият най-голям компонент от сектора на услугите. Туризмът е един от най-динамичните и бързо развиващи се сектори от икономиката на Румъния и се характеризира от огромния си потенциал за развитие. Според Световния Съвет за Пътувания и Туризъм, Румъния е четвъртата най-бързо развиваща се страна в света по отношение на търсене на пътнически и туристически услуги с годишен потенциал за растеж от 8% от 2007 до 2016 година. Броят на туристите е нараснал от 4.8 милиона за 2002 година, на 6.6 милиона за 2004. Съответно проходите нарастват от 400 милиона за 2002 година до 607 милиона през 2004. През 2006 Румъния е регистрирала 20 милиона нощувки от международни туристи, рекорд за всички времена, но се очаква това число да нарасне. Румънският туризъм привлича 400 милиона Евро в инвестиции за 2005 година. През последните години, Румъния става популярна дестинация за много европейци (повече от 60% от посетителите са от Европейския съюз), и се опитва да се конкурира с България, Гърция, Италия и Испания. Румънските дестинации, като Мангалия, Сатурн, Венус, Нептун, Олимп, Констанца и Мамайа ( понякога наричана румънска Ривиера) са измежду най-популярните атракции през летния сезон. През зимата, ски курортите покрай Valea Prahovei и Poiana Brasov, са популярни сред чуждестранните посетители. Ако търсите пък средновековна атмостфера и замъци, трансилванските градове, като Сибиу, Брашов, Сигишоара , Клуж-Напока и Таргу Муреш са главни туристически атракции за чужденците. Селският туризъм е фокусиран върху фолклора и традициите, и е станал важна алтернатива на стандартния туризъм. Чрез него се стреми промоцирането на места като Бран, Замъка на Дракула, изрисуваните църкви на северна Молдавия, дървените църкви от Мармуреш. Други важни забележителности в Румъния са делтата на река Дунав, Железните Порти, и няколко пещери в планините Апусени

Летища в Румъния

Най-големите летища в Румъния се намират в столицата Букурещ

Henri Coanda International Airport (IATA: OTP, ICAO: LROP)- Летището се намира на 16,5 км. северозападно от Букурещ в близост до град Отопени.

До летището се стига с директен автобус номер780, който може да бъде хаван от жп-гарата Gara de Nord или с автобус номер 783 Авиокомпании които летят от летището са (Aeroflot, Aerosvit Airlines, Air France, алиталия, British Airways, Чешките авиолинии, EasyJet, Iberia, Полските авиолинии, Луфханза, FLYNiki, MALEV, Qatar Airways, Swiss, Турските авиолинии, Syrian Air и т.н.)

Bucharest “Aurel Vlaicu” Airport (IATA: BBU, ICAO: LRBS) – Летището се намира на 8,5 км. в северната част на Букурещ в месността наречена Beneasa. Това е второто по-големина летище в Румъния, което предимно оперират нискотарифните авиокомпании.

До летището най-бързо може да стигнете с Такси или автобус номер 783, който може да бъде хванат от центъра на Букурещ и трамвай номер 5. Нискотарифните авиолинии които оперират летището са (Blue Air, Germanwings, Wizz Air и т.н.)

Timisoara “Traian Vuia” International (IATA: TSR, ICAO: LRTR) – Е третото по брой на превозени пътници в Румъния и най-голямото летище в западна Румъния. Летището се намира до град Тимишоара в близост до Сръбската и Унгарска граница.

Авиокомпании който оперират на летището са: Carpatair, Lufthansa, Wizz Air, Air Bucharest и други.

Cluj-Napoca International Airport (IATA: CLJ, ICAO: LRCL) – е четвъртото по натовареност летище в Румъния. Летището се намира на 9 километра от град Cluj-Napoca и е най-голямото летище в област Трансилвания.

Авиокомпании който оперират на летището са: Малев, ТАРОМ, Wizz Air, Air Bucharest и други.

George Enescu International Airport (IATA: BCM, ICAO: LRBC) –Летището се намира на 5 километра от град Басай източната част на Румъния.

Авиокомпании който оперират на летището са: Blue Air, ТАРОМ, и други.

Aeroportul International Sibiu (IATA: SBZ, ICAO: LRSB) – Намира се на 3километра от град Сибиу в Румъния.

Авиокомпании който оперират на летището са: Carpatair, Blue Air, ТАРОМ, и други.

Mihail Kogalniceanu Airport (IATA: CND, ICAO: LRCK) – намира се на 26километра от град Констанца в Румъния.

Авиокомпании който оперират на летището са: Ryanair, Blue Air, FlyNiki, Air Berlin, ТАРОМ, и други.

Резервирайте полет до Румъния, чрез формата за търсене на самолетни билети ТУК или на телефон 02/439 50 41

Делтата на река Дунав в Румъния- Видео