Как се прави реглаж на предните колела

2
Добави коментар
Av7oManiA
Av7oManiA

[You must be registered and logged in to see this image.]

Ако колата ви „дърпа” в ляво или дясно, когато се движите по прав път или постоянно се налага да правите корекции с волана, за да поддържате права траектория, обикновено е време за реглаж на предните колела. Модерните сервизи използват лазери и сложни изчисления, за да регулират колелата, но това не означава, че не може да го направите и сами. Ето един от популярните методи за реглаж:

1. Вдигнете предницата на колата и я поставете на подпори. Блокирайте и задните колела, за да я закрепите сигурно. Може да подпрете и предните гуми да стъпят на нещо.

2. Включете колата на контакт (за да задействате хидравликата) и завъртете волана така, че гумите да са максимално „изправени”.

3. На височина от около 15 см. от земята поставете маркер с тебешир в средата на всяко задно колело (на повърхността, която прави контакт с пътя).

4. Измерете разстоянието между задните гуми между двата маркера и го запишете.

5. Направете същото и с предните гуми. Разликата в мерките ще ви покаже с колко предните гуми са извън правилния реглаж.

6. С помощта на подходящ гаечен ключ завъртете болтовете на кормилните накрайници към съответното колело. Горният болт обикновено „отваря” колелата навън, а долният, или вътрешният, регулира завиването.

7. След всяка направена промяна измерете разстоянието между двата маркера на предните гуми и го сравнете с това на задните. Когато съвпаднат, реглажът е готов.

8. Свалете колата на земята и отново измерете и въведете последни минимални корекции, ако е необходимо.

9. Покарайте колата и се порадвайте на резултата от труда си. Ако автомобилът продължава да „дърпа” е възможно да имате проблем с кормилната рейка или дори недобре балансирани/дефектни гуми.

Източник: ekak-avto.bg