Сватба и Булки: Тостове и пожелания за сватба

8
Добави коментар
Ani-to
Ani-to

Как да се справим добре с тази важна реч

По традиция,  на сватбата кумът вдига тост в чест на младото семейство, но разбира се това може да направи и всеки друг гост. Повечето от нас, когато ни се налага да говорим пред много хора, освен ако това не е професията ни, се притесняваме и се подготвяме предварително за тази важна реч.

Тези 10 правила ще са ви от помощ в изпълнението на тази отговорна задача.

1. Уверете се, че чашите на всички гости са пълни преди да започнете. Може да ги предупредите или да помолите DJ-ят да го направи, че предстои да бъде вдигнат тост и да напълнят чашите си. Оставете им няколко минути, за да го направят.

2. Говорете между 1 и 4 минути. Никой не иска да бъде отегчен от твърде дълги речи, проследяващи целия живот на младоженците или на вашето приятелство. Когато вдигаме тост, трябва да избягваме безкрайните истории и случки. Дори няколко изречения за достатъчни, стига да са казани искрено и с чувство.
3. Когато произнасяте тост се изправете и хванете чашата в дясната си ръка. Когато свършите може просто да вдигнете чашата или да се чукнете с младоженците.
4. Започнете речта с нещо лично. Например как са се запознали булката и младоженеца. Това винаги е добър избор, ако не се сещате за друго. Също така може да се спрете и на хумористично начало.
5. Ако сте решили да има шега или закачка с младоженците, нека бъдат добре подбрани и с мярка. Ако прекалите с хумора или той бъде неуместен, може да засегнете някого и да спечелите неодобрението на аудиторията.
6. Говорете с нормален тон. Не е нужно да викате, за да постигнете някакъв ефект. Внимавайте, ако използвате микрофон. Избягвайте прекаленото ръкомахане или твърде бурни жестове и гримаси. На сватба хората искат да чуят какво ще им кажете, а не да гледат драматични представления.
7. Репетирайте речта си. Упражнете се вкъщи на глас, дори и пред огледалото. Може да си напишете текста и дори на сватбата да го прочетете, няма нищо срамно. По-добре така, отколкото да се объркате и притесните излишно. За предпочитане е да не импровизирате.
8. Докато казвате тоста си, обходете с поглед гостите в ресторанта, булката, младоженеца, родителите. Контактът с очи е важен, защото по този начин показвате, че говорите на тези хора и в тяхна чест. Освен това показва увереност и характеризира добрия оратор.
9. Говорете ясно и не бързайте. Отделете достатъчно време и поемайте дълбоко въздух. Ако говорите твърде бързо, може и никой да ви разбере.
10. И накрая, завършете речта си с пожелание, поздравление и разбира се с НАЗДРАВЕ!

Ето и петте най-големи грешки, който да избегнете, когато вдигате тост за сватба.

1. Да си пийнете предварително няколко чашки за успокоение на нервите. Това може да ви се струва добра идея, но по-голямото количество алкохол може да ви попречи да говорите ясно, както и да ви подведе да кажете неподходящи неща.
2. Не си измисляйте и не лъжете.
3. Никога не се извинявайте, че не сте добър оратор, не сте подготвени или че не искате да говорите. Кумът е едно от най-важните лица в сватбеното тържество. Той е избран специално от младоженците и това е голяма чест. 
4. Не споменавайте в наздравицата бивши гаджета, предишен брак или връзка, било то за булката или младоженеца. Това може не само да бъде много смущаващо, но е и изключително неподходящо за сватба. Оставете тези шеги за ергенското парти.
5. Не включвайте в тоста си твърде интимни истории за младоженците. Помнете, че на сватбата присъстват родителите, баби и дядовци, както и малки деца. Когато решавате каква история да включите в сватбеното си пожелание, се убедете, че е подходяща за всякаква аудитория.

Вижте също:
25 мъдри мисли за любовта, сватбата и брака
10 „НЕ“ преди Голямото „ДА“
Сватбени покани
Сватбен комплект за Първа помощ
5 основни неща за подготовката на вашата сватба
Подаръци за сватба

Текст и снимки: Мариана Майер, ИК „Майер“®

Текстът и снимките са собственост на авторите и са под закрилата на „Закона за авторското право и сродните им права“. Използването и публикуването на целия или част от текста и снимките става единствено след писменото съгласие на авторите.