Саграда Фамилия най-накрая получи разрешение за строеж след 137 години

1
225
Добави коментар
setlans
setlans

Световноизвестната Саграда Фамилия най-накрая получи разрешение за строеж след 137 години, 10 архитекта и милиони евро в административни разходи. Шедьовърът на Барселона привлича около 4 милиона туристи годишно.

Строежът на базиликата започва през 1882 година, а през 1883 г. Антонио Гауди е назначен за главен архитект. След смъртта му през 1926 г., строежът на храма спира.

Фондация „Саграда Фамилия“ заяви, че разрешителното най-сетне ще даде старт „на изграждането на проекта на Антонио Гауди“, който се очаква да бъде завършен през 2026 година. Тогава ще се навършат 100 години от смъртта на архитекта.

Базиликата вече има разрешително и одобрение за извършване на разширяване и възстановяване на съществуващата структура. Бюджетът, който е определен за строежа е 374 милиона евро. Самият лиценз струва 4,6 милиона евро.

Любопитно: Божията майка на мира – Най-голямата църква в света

Строителният съвет ще трябва да плати и 36 милиона евро за следващите 10 години, за покриване на публични разходи, произтичащи от строителната дейност.

През 2016 година испанските власти признаха, че разрешение за строеж на църквата никога не е издавано. Това означава, че извършеният строеж досега е бил нелегален.

Саграда Фамилия в числа Илюстративно видео, което показва как може да изглежда базиликата, когато бъде завършена / dezeen

Очаква се, че когато бъде завършена базиликата ще има 18 кули, като най-високата ще се извисява на 172 метра. Ще има три фасади с богати орнаменти, всяка от които ще бъда различна.

Днес базиликата се посещава от около 4 милиона души годишно. Входният билет е 15 евро, към които е включено дарение за извършването на строежа.

Саграда Фамилия става част от Световното наследство на ЮНЕСКО през 2005 година.

Сетланс / sky news, telegraph Заглавна снимка: sagradafamilia.org