Марихуаната води до импотентност

3
Добави коментар
niroulf
niroulf

Най-продаваната и използвана нелегална дрога в света – марихуаната, често провокира научни изследвания, които да оценят въздействието и върху човешкия организъм. Немалко изследвания са посветени на влиянието на тревата върху половите способности на мъжете. Научните данни до момента обаче са твърде противоречиви – тъй като са базирани на качествен или количествен признак, заключенията варират от абсолютно безобидно действие до абсолютно увреждащо и смущаващо половия живот.

Група учени наскоро направиха обзор върху литературата, посветена на този проблем. Мотивът да извършат това е, че в по-голямата си част от консумацията, тревата достига до младежи, които тепърва съзряват полово и започват активния си полов живот. А пък реална оценка на проблема липсва.

Опирайки се на сериозни доказателства от лабораторни изследвания и предварителни данни с опитни животни учените заключават, че марихуаната има силно негативно действие върху способността на мъжете да достигат и поддържат ерекция. Установено е, че един от рецепторите, който се свързва с тетрахироканабинола (ТХК – активното вещество в марихуаната) и който по принцип е характерен за главния мозък, може да бъде открит в т.нар. пещеристи тела на пениса.

Пещеристите тела вследствие на особен вид сигнали могат да се разширят и изпълнят с кръв, което по същество представлява ерекцията. Ако обаче рецепторът е блокиран от наличието на ТХК в кръвта, то пещеристите тела няма как да се изпълнят с кръв, състояние, което в медицината е известно като еректилна дисфункция (невъзможност за достигане на ерекция).

Настоящето научно съобщение със сигурност ще промени схващанията по отношение безвредността на пушенето на трева. Убедителните доказателства може би ще поставят началото на края на споровете, в които младежите упорито позовавайки се на едностранчиви научни изследвания до момента, поддържаха тезата, че джойнта е безопасен.

Все пак едва ли някой младеж би се съгласил заради едната цигара дневно да се прости с възможността за пълноценен сексуален живот. Просто сега вече знаят – пушенето на трева е вредно за вашето любовно поведение. –––- Източник: Shamloul, R. and A. J. Bella, 2011. Impact of Cannabis Use on Male Sexual Health. The Journal of Sexual Medicine, DOI: 10.1111/j.1743-6109.2010.02198.x Снимка: featurez.com