Ягодови мъфини с овесени ядки и глазура от крем сирене със зелен чай матча

2
Добави коментар
DanielaK
DanielaK

Една единствен причина може да те накара да направиш поредица от хубави неща или пък да ги съчетаеш в едно. Всичко започна с преместването в началото на тази година. Първо беше хладилникът, после шкафчетата, после етажерката за подправки. Полека лека нещата в моята кухня си идват на мястото. Най-накрая запуших едно празно ъгълче с най-важната част от една кухня и най-важният уред за една домакиня. Печката. Гледам я бяла и лъскава и си мисля, колко много свобода имам сега и колко много рецепти, които не съм могла да приготвя ще бъдат осъществени.

Междувременно продължавам да купувам купи, панерчета, кърпи и посуда, и буквално да ги тъпча в шкафовете (трябва да се спра вече). Последната ми придобивка са 12 цветни силиконови чашки за мъфини, на които не можах да устоя. Оттук нататък отпадат от употреба двете тави с гнезда за мъфини и хартиените чашки, в които ги пекох досега. Защото с тези, силиконовите нещата стават по-лесно, без излишна мазнина. Просто слагаш сместа, печеш и изваждаш. Голям кеф.

За да изпробвам новите силиконови форми, трябваше незабавно да приготвя мъфини. В този сезон от годината, какво по-хубаво от това да използвам и първите червени плодове, предвестници на лятото и дългите слънчеви дни.

Ягодките много обичат шоколад, но вместо да го използвам, както при тези мъфини с бял шоколад и малини, реших да добавя какаово масло, което оставя дълбок шоколадов вкус и аромат. И накрая нещо здравословно, което да обогати менюто – овесени ядки.  Ето така се получиха ягодовите мъфини.

Но не всичко свършва дотук. Ягодите обичат и крем сирене. И реших да им сложа воал от пухкава глазура. За повече цвят и вкус добавих матча. Мъничко червеничко с мъничко зеленичко…

Ягодови мъфини с овесени ядки и глазура от крем сирене със зелен чай матча

За мъфините:

По идея от книгата „25 years of favorite brand name – Baking“

160 гр. брашно
10 гр. бакпулвер
1/2 чаена лъжица сол
100 гр. овесени ядки
100 гр. кафява захар
250 мл. прясно мляко
50 гр. краве масло
50 гр. какаово масло
1 голямо яйце, от свободно отглеждани кокошки
1 чаена лъжица ванилова есенция
150 гр. ягоди, нарязани на малки парчета

Фурната се нагрява на 190°C. Подготвят се 16 силиконови чашки за средно големи мъфини, които се подреждат в тава. Ако се използва тава за мъфини с гнезда, те се напръскват със спрей за печене или се слагат хартиени чашки за мъфини. Ако се приготвят по-големи мъфини, от посочените дози се получават 12 броя. Времето за печене при по-големият размер ще се увеличи с 5-8 минути.

Брашното се пресява със солта и бакпулвера в голяма купа. Добавят се овесените ядки и захарта. Объркват се добре.

В малка касерола се смесват кравето и какаовото масло. Загряват се докато се разтопят.

Отделно се разбива яйцето с телена бъркалка. Добавят се прясното мляко, разтопените масла и ванилията.

Течните съставки се добавят към сухите. Разбъркват се за кратко, само докато всички продукти се смесят. Добавят се ягодите и сместа отново се разбърква за кратко.

Разпределя се в подготвените форми. Мъфините се пекат в предварително нагрятата фурна за 30 минути.

След като се извадят от фурната се оставят да се охладят за 10 минути.

След това се освобождават от силиконовите чашки, което става с лекота. Оставят се да се охладят напълно преди да се сложи глазурата.

За глазурата:

350 гр. крем сирене Филаделфия
60 гр. меко краве масло
100 гр. пресята пудра захар
1 чаена лъжица ванилова есенция
2 чаени лъжици зелен чай матча
няколко капки зелена сладкарска боя (не е задължително)
8 разполовени ягоди за декорация

Крем сиренето и маслото се разбиват с миксер докато се образува пухкав крем. Добавя се пудрата захар, ванилията и матча.

Разбиват се добре. По желание може да се добавят няколко капки зелена сладкарска боя за по-интензивен цвят.

Глазурата се слага в сладкарски пош със звездовиден накрайник и се нанася върху охладените мъфини. Отгоре се слага по една половинка ягода.

Забележка: Ако глазурата няма да се използва веднага се съхранява в хладилник. Възможно е да остане част от нея неизползвана за мъфините. Много е вкусна с нарязани ягодки.