Как да обзаведем детската стая

2
Добави коментар
lili757
lili757

За да се чувства детето в своята детска стая удобно и спокойно,е необходимо да му осигурим безопасни мебели. Мебелите трябва да са здрави, със заоблени ръбове и изработени от материал, който е безопасен за децата. Цветовете на мебелите е хубаво да бъдат пастелни, допълнени с ярки цветове (червен или оранжев) на отделните елементи от обзавеждането(вратички на секции, чекмеджета и др.).

Зона за сън – за развитието на детето, много важен е здравият сън, ето защо трябва да се погрижите и за осигуряването на удобно легло и качествен матрак, когато обзавеждате детската стая.. Удобното легло е с размери 90/200см. Добър вариант е и разтегателно легло, което в разгънато състояние достига до 140см. Матракът трябва да бъде изработен от материали, които не дразнят детската кожа и не причиняват алергии.

Зона за учене – Тук най-важните мебели са бюрото и столът. Когато ги избирате, трябва да сте сигурни, че те лесно могат да се регулират по височина. Размерът на плота за деца в предучилищна възраст, трябва да е 75/100см. При по-големите деца дължината е 140см. При тези деца, е необходимо на бюрото непременно да се осигури и място за компютъра.

Осветлението – Освен централното осветление в детската стая, е необходимо да осигурим и осветление в зоната за сън и особено на работното място (бюрото). При малките деца е много важно осветлението до леглото, с което детето да се справя лесно – например лампа, която светва само при допир на ръката.

Зона за игри –  Тя трябва да е с достатъчна площ и да е отдалечена от мебели с остри ръбове.. Добре е на пода в тази зона да се постави дебел килим.

Складова зона – Тя е необходима за складиране на дрехи и играчки. Използват се гардеробни секции, комоди с чекмеджета, а за по-малките деца контейнери, които са много подходящи за съхранението на играчките в детската стая.

[smartads]