В кухнята с Йоана

41
Добави коментар
olaf
olaf

Автор Зеленият сайт GreenJotter

– February, 27th 2011

Ако има място в дома ни, което да наречем “домашно огнище”, то безспорно това е кухнята. В домовете на нашите баби и прабаби е било уютно ъгълче, където денонощно са клокочели по няколко манджи и извор на безброй вкусотии и привличащи ароматни миризми. Вечерята е едно от нещата, което събира цялото семейство около масата. А приготвянето й, като всяко нещо днес, е имало достатъчно дълга история, че да успее да се превърне в изкуство. Това беше и нашето първо впечатление от кулинарния блог на Йоана. Ако поне веднъж не сте имали усещането, че храната е нещо повече от сготвени продукти, то или не сте опитвали достатъчно вкусни неща или не сте пътували достатъчно. Радваме се, че Йоана откликна не само на нашата “поръчка” и ни сготви любимите spaghetti aglio e olio, но и даде това “вкусно” интервю специално за зеления сайт GreenJotter.

Кое е най-лесното ястие, което можем да сготвим, така че да изненадаме някой?

Ако аз трябва да избера лесно, но и бързо ястие за човек, когото познавам, то вероятно ще се спра на паста или нещо от средиземноморската кухня. А за да го изненадам, означава, че първо трябва да изненадам себе си. Ето например тази пица се приготвя лесно и определено изненадва със съчетание на продукти и вкус.

Сигурно обичаш дългото обикаляне за пресни продукти. Как ги подбираш?

Най-важното е да пазаруваме продукти, които са в сезона си. Ако на пазара ми откажат сама да избера плодовете и зеленчуците, в повечето случаи се отказвам да ги купя. Имам набелязани няколко места откъдето пазарувам пресни плодове и зеленчуци, така че това рядко ми се случва. Ако продуктът не е добър, просто ми казват. Същото важи и за месото, въпреки че рядко готвя месни ястия. Все пак ако попадна на необичайно място за пазар (в друг град, например) избирам здрави и апетитно изглеждащи продукти от пазара.

Какво е отношението ти към месото?

Не съм вегетарианец и ям месо, макар и рядко. Смятам, че като развиващ се кулинар не бих могла да се откажа от различните вкусове и форми, които то може да ми предложи. А аз далеч не съм опитала всичко.

Какви съвети ще дадеш на ентусиастите в кухнята?

Да вярват в себе си. Нека започнат с основните неща и да продължат устремено напред. Смятам за необходимо да се информират за основните технологии и комбинация на продукти. Оттук насетне могат да продължат да се развиват, да експериментират и да създадат свой стил.

Как си обясняваш факта, че повечето големи готвачи са мъже?

С издръжливостта. Един преуспяващ професионален готвач е подложен на голямо изпитание, не само с креативност, поддържане на реноме и водене на цял екип след себе си (за главните готвачи), но и непрекъсната физическа работа. Но мъжете и жените като професионални готвачи не се отличават с нищо освен с пола си и разбира се индивидуалния стил. А в повечето случаи, жените се оттеглят за да създадат семейство.

Кога да очакваме да ни зарадваш със свое място, където да опитаме твои рецепти?

Смятам, че имам още доста работа преди да отворя свое място. Мечтая, без да планувам. Времето и ситуацията сами ще ми подскажат кога е настъпил моментът.

Когато Наполеон бил заточен на остров Св.Елена, му дали право да си избере само едно меню, което да му сервират всеки ден! Как ще изглежда според теб едно такова меню?

О, това е жестоко наказание за мен. Все пак ако трябва да избера меню според моя вкус, то бих заложила на пресни зеленчуци и плодове, вероятно риба и шоколад. Например: салата Цезар, Паеля с морски дарове и риба, а за десерт пресни плодове с шоколад. Имам ли право на вино?

Откъде черпиш идеи за рецептите си?

От всичко около мен, от определени случки и преживявания, от различни кулинарни източници. Следя много кулинарни блогове и непрекъснато си купувам кулинарни книги. Обичам да пътувам, което неизменно е свързано с опитване на местна храна. В постовете си ми харесва да свързвам рецепта със ситуация, нещо преживяно или обратното.

Кажи ни поне по едно любимо ястие от различни национални кухни? Имаш такива, нали?

Имам разбира се и Средиземноморието е на първо място. Мисля, че е трудно да се изреди всичко. Ще се опитам с едно-две ястия или подправка да опиша любимите ми кухни, които най-добре познавам: Гърция – мусака, махлеп; Италия – песто Дженовезе, брускети, паста; Франция – микс от провансалски подправки, foie gras; Испания – паеля с морски дарове; Германия – телешко, хвойна; Австрия (Виена) – Захер, кафе; Индия – леща с къри (не люто), Мароко – почти всичко, особено почитам десертите; и България – вита баница със сирене, но от тази, където баба ми правеше.

Мястото на виното в твоята кухня?

В хладилника, на кухненския плот и в долапа за напитки. Не оставам без вино вкъщи, независимо дали сама съм го купила, подарено ми е или е домашно. Виното много често е в чаша на масата и по-рядко в ястието.

Чувала си приказката, че ако бог е сътворил храната, дяволът е измислил подправките. Кои са твоите любими?

Несъмнено обичам подправките. Предпочитам зелени подправки и билки (мащерка, розмарин, риган, магданоз и т.н.). Не пестя мащерката, но с кимиона “си общуваме на вие”. В тази връзка съм пестелива откъм силните аромати на карамфил и кориандър, например. Това не означава, че не ми харесват. От сладките аромати харесвам ванилия и звездовиден анасон. Канелата също ми е любима, както в сладкиши, така и в ястия с месо.

Tweet