Медена къщичка – радост за малки и големи

91
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

  Следвайте стъпките и ще сътворите тази вълшебна медена къщичка, радост за малки и големи. Можете да я поднесете в празничната вечер или да я подарите. Ефектът й е смайващ. Тя ще става за ядене около 1 седмица, но по принцип може да издържи доста дълго.
Време за подготовка: 60 мин
Време за приготвяне: 12 мин
Продукти ЗА ТЕСТОТО
250 г несолено масло
200 г кафява захар от по-тъмната
7 с.л мед да не е захаросан
600 г брашно
2 ч.л сода бикарбонат
4 ч.л смлян джинджифил
ЗА УКРАСАТА
200 г белени бадеми
2 белтъка
500 г пудра захар плюс допълнително за поръсване
кутийка шоколадови пурички или бисквитки с подобна форма
богата селекция от бонбони сами си изберете преобладаващите цветни мотиви
1 мини шоколадово руло

1. Загрейте фурната на 200oC (180oC с обдухване). В тиган или тенджерка разтопете маслото, захарта и меда. Смесете брашното, содата и джинджифила в голяма купа. Добавете към тях сместа с маслото и замесете твърдо тесто. Ако е необходимо, сипете мъничко вода.
2. Изрежете шаблоните. Сложете лист хартия за печене върху масата или съответната работна повърхност. Разточете около ¼ от тестото до 6-7 мм дебелина. Наложете единия шаблон и изрежете тестото по него. След това с помощта на хартията внимателно прехвърлете изрязаната форма в тавичка за печене. Повторете същото с останалото тесто, като връщате и замесвате наново изрязаните остатъци, докато получите две странични стени, предна и задна стена и две плочки за покрива. Ако ви остане тесто, по желание от него може да изрежете малки елхички.

 3. Изберете най-запазените бадеми и внимателно ги забодете със заострения им край в плочките за покрива, така че да заприличат на керемиди. Запечете всичките части на къщичката за 12 мин. докато се втвърдят и леко потъмнеят в краищата. Оставете ги да изстинат няколко минути и отново ги изрежете по шаблоните, за да станат ръбовете им добре оформени и остри. След това ги оставете да изстинат напълно.
4. Сложете белтъците в голяма купа, пресейте вътре пудрата захар и бъркайте, докато се получи гъста, гладка глазура. Изсипете я в шприц със средна приставка. Нанесете щедри порции от глазурата по краищата на стените, един по един, докато ги съедините. Използвайте малка купа, за да подпирате стените от вътрешната страна и оставете глазурата да изсъхне, най-добре за няколко часа.

5. След като глазурата изсъхне, махнете купата и закрепете плочките за покрива. Ъгълът е доста остър, така че може да се наложи да ги придържате здраво няколко минути, докато глазурата започне да изсъхва. Препоръчително е да оставите конструкцията на къщичката да съхне цяла нощ. За да декорирате, нанесете с шприца малко глазура по дължината на 20 от шоколадовите пурички (или бисквитки) и ги залепете надлъжно по страничните стени на къщичката. С три от тях направете вратата, като ги изправите.
6. С помощта на глазурата залепете бонбони около вратата и върху предната част на къщичката. За да направите ледените висулки, нагласете върха на шприца към покрива под ъгъл от 90° и изстискайте глазура колкото едно грахово зърно. Все още стискайки шприца, придвижете върха му надолу и после го отдръпнете – по този начин глазурата ще остави заострено връхче и ще заприлича на висулка. Повторете това около цялата предна част на покрива. Разрежете мини шоколадовото руло леко по диагонал и го залепете върху покрива, за да направите комин. Сложете малко глазура на върха му.

Ако сте направили медени елхички, декорирайте и тях с глазура. Поръсете покрива с пудра захар, за да изглежда като навалял сняг. Направете виеща се пътека от бонбони и около нея залепете елхичките.

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ШАБЛОНИТЕ
При положение че имате необходимите размери за шаблоните, лесно ще можете да ги разчертаете на хартия и изрежете.
ПЛОЧКИ ЗА ПОКРИВА X 2
17 см височина/13 см широчина
По-късият край е откъм върха – покривът е доста стръмен и островръх
СТРАНИЧНИ СТЕНИ X 2
7 см височина/9 см широчина
ПРЕДНА И ЗАДНА СТЕНА (ЕДНАКВИ)
12 см дължина на основата
7 см височина (от основата до началото на полегатата част)
 Дължина на двете полегати рамена – 15 см