Кой е най-големият нефтен разлив до момента в света?

21
Добави коментар

Кой е най-големият нефтен разлив до момента в света?

Чували сме за много разливи в морета и океани по света, но този, за който ще стане въпрос в тази статия е най-големият регистриран до момента такъв. До момента най-големият разлив на нефт, който е бил на земята е разливът в Мексиканския залив през 2010 година на 20 април. Причината за него е експлозия, която става на нефтена платформа на „Бритиш Петролиум“, при която загиват 11 човека, а други 17 са ранени.

Смята се, че след този инцидент дневно е изтичал нефт между 12 и 20 000 барела от петролния кладенец, който се намира на 1500 метра под водата. Количеството е предполагаемо, защото компанията не допуска независими учени, които могат да дадат адекватна оценка на разлива. Самият разлив покрива около 6500 квадратни километра, като не се знае точно колко е засегнал и подводното пространство. Заради него е засегнат и сериозно туристическия и риболовния бизнес в Мексико, като се смята също, че разливът ще засегне сериозно флората и фауната в региона.

Публикувано в Други, Свят с етикети Бритиш Петролиум, залив, интересно, инциденти, Кой е най-големият нефтен разлив, любопитно, Мексикански залив, Мексиканския залив, море, най-големият нефтен разлив, нефт, нефтени платформи, океан, Свят. Постоянна връзка.