10 обикновени храни, които могат да ви разболеят.

52
Добави коментар

Отворете вашият хладилник и погледнете вътре. Има големи шансове да гледате към някои иначе обикновени, често срещани и на пръв поглед безобидни храни, но всъщност много от тях  могат да се окажат „мръсни“ бомби със закъснител които могат да съсипят вашето здраве, а сред тях има и от така наречените „здравословни“ храни . Ако  ги консумирате и  наблягате най-вече на тях със сигурност ще си докарате множество тежки заболявания.
Ето 10 от тези храни – от хамбургери , сандвичи и разни опасни месни деликатеси до някои считани за  здравословни хранителни продукти.

1. Пиле 

В специално проучване, повече от 40 на сто от пилешките проби взети от произволни източници на търговската мрежа са съдържали бактерии, които могат да ви разболеят сериозно, включително и Е. коли бактерии.
 

2. Говеждо месо

Заради начинът по който говеждото месо е подложено на обработка при производственият процес, то също е потенциален носител на смъртоносните бактерии Е. коли и а също и на  други болестотворни бактерии.
 

3. Пуешко месо

Една на всеки четири проби взети на случаен принцип от търговската мрежа, съдържа  болестотворни бактерии. Това става все по-голям проблем, тъй като  все повече хора предпочитат пуешкото като заместител на говеждото месо като си мислят че пуешкото е по-здравословната алтернатива.
 

4. Стриди 

Пазете се от суровите стриди! Много от тях са пълни не само с бактерии, но и  с норовирусни агенти .
 

5. Яйца 

Иначе съвсем обикновените и на пръв поглед безобидни яйца също са свързани с повече от 600 000 случая на хранително отравяне всяка година и повече от 300 смъртни случая. Гответе яйцата и никога не ги яжте сурови.
 

6. Пъпеш 

 Корите на пъпешите често съдържат опасни бактерии, които са трудни  за отстраняване дори и след внимателно измиване. Ако разрежете кората с нож, бактериите могат да се прехвърлят във вътрешността на плода,  затова бъдете внимателни.
 

7. Праскови 

Тези любими сочни летни плодове са също опасни, тъй като заради прасковеният мъх е трудно да се премахнат всички пестициди от плода.
 

8. Готови пакетирани салати(особено тези във полиетиленовите опаковки)

Може да сметнете тези салати за голямо удобство , но те могат също да бъдат едни от най-големите източници на хранителни отравяния, тъй като често са заразени с E. Coli  бактерии при обработката им.
 

9. Колбаси 

Изглеждат ли ви вкусни шунката и пуйката на витрината в магазина? Помислете пак. Колбасите често могат да съдържат опасни бактерии, като Listeria, която е особено опасна за деца и възрастни хора. Listeria-та може да се разпространява от режещите инструменти с които е приготвен колбасът, и дори може да се развива при съхранение в хладилник. Какво можете да направите? Специалистите съветват да прехвърлите месният продукт в нов пакет или съд, когато се приберете от пазаруване, да купувате само толкова колкото ще консумирате и да не се презапасявате.

10. Лук

 
Ако лукът се остави суров, той се превръща в потенциално бактериално огнище. Суровият не добре измит лук често се свързва със развиването на огнища на хепатит-А. 

Затова винаги бъдете внимателни с продуктите които консумирате и винаги  ги обработвайте, дали чрез готвене или чрез старателно почистване.