Писна ми от задръствания или какво може да се направи

23
Добави коментар

Posted on | March 8, 2011 | 1 Comment

Седя си кротко в колата, а от ауспуха полечка излизат изгорели газове и се вливат във и без това задушливата атмосфера на столицата. Вдясно една бухнала кифла се гримира, а вляво съседът по задръстване е стиснал кормилото, така че са му побелели кокалчетата на ръцете и устните му мърдат. Не трябва да съм академик по човешко поведение, за да разбера какво точно изговаря.

Седя си и имам време за мислене, и затова мисля. То е ясно, че улиците в София са тесни. Не са като тези във Варшава, където за да прекосиш улицата трябва да си наемеш велосипед. Въпреки това е ясно, че човешкото същество е оцеляло заради изобретателността си и само с попръжни нещата няма да се оправят. Има доста неща, които ние като шофьори можем да направим, за да намалим задръстванията или по-точно да се придвижваме по-бързо от точка А до точка Б.

Светва зелено и колоната постепенно тръгва. Първо една кола, после втора, после трета и така до мен. Лично аз карам с автоматик и веднага със зеления сигнал тръгвам лекичко напред, но трябва да си изчакам реда за тръгване. Сещам се за един закон в щатите. Там, ако караш кола със ръчна скоростна кутия, на светофар трябва да си включил на първа скорост и крака ти да е на съединителя. Така се гарантира максимално бързото изнасяне през кръстовището като светне зелено.

В София обаче наблюдаваме едно безхаберие към бързото изнасяне през кръстовището. Уж нашенецът се нерви, че закъснява, а на кръстовище прави всичко възможно, за да бави колоната. Като светне зелено първата кола включва на скорост и потегля, чак тогава втората потегля, а често и чак тогава включва на скорост и т.н. Бавно, много бавно.

Смисълът на американската система е, че когато светне зеленият сигнал всяка кола в колоната лекичко тръгва напред. Така цялата колона на момента целокупно тръгва напред, ускорява и се изнася много по-бързо. Не ви казвам да държите постоянно крак на съединителя, а ви призовавам да включите на скорост веднага със зеления сигнал и веднага лекичко да потеглите напред независимо коя кола поред сте.

Нищо не ни пречи и ние да постъпваме така. Сами преценете. Вижте как се изнася колоната на светофар. Една по една колите с мъка потеглят. Това страшно забавя движението и е една от основните причини за задръстването. Справянето с проблема обаче иска колективна дейност от водачите и повече загриженост не само за собственото придвижване, но и за цялото движение.

Братя и сестри, аз ви призовавам не да попържаме задръстванията, а да се опитаме да въведем тази система, която значително ще ускори движението. Въпрос на внимание е. Виждали сме таксиметрови шофьори, които ви бибипкат отзад да тръгнете милисекунди преди да е светнало жълто (явно имат шесто чувство), но и те потеглят по същия бабешки начин – колите една след друга се изчакват. А е съвсем възможно да става и по-бързо. Въпрос на желание.

Друга причина за задръстванията в София са каранията със скорост значително под ограничението. Разбира се, идеалният вариант е, ако ограничението е 50 км/ч, да се кара със 69 км/с, но аз ви призовавам и не просто ви призовавам, а ви умолявам. Умолявам ви скъпи колеги шофьори, карайте поне с 50 км/ч, а не със 30 или 40.

При ограничение 50 км/ч, ако карате с 40 бавите цялата колона. Това е скорост с 20% по-малка от възможната, което означава, че 20% по-малко коли ще минат по това трасе.

Също така умолявам гражданите и гражданките, които по някаква причина не могат да карат с повече от 20/30 км/ч, да се движат крайно вдясно и да не пречат на колоната да ги задминава. Това са възрастни граждани или граждани, които по някакъв начин са устроени, така че всичко правят бавно. Уважаеми наши съграждани, моля да се дръпнете вдясно и да не забавяте колоната.

Трета причина за задръстванията особено по време на дъжд или снеговалеж е, че нас българите много ни е страх да не се блъснем в колата пред нас. За това също има решение. Всеки от нас гледа колата пред себе си, но не, не се прави така. За да може да прецени кога да спре или намали, всеки шофьор трябва да следи няколко коли пред себе си.

Ще кажете, че това е невъзможно. Напълно е възможно. Няколкото коли напред се следят през стъклата на колата пред вас. Така е много по-сигурно и ще знаете кога да намалите предварително, а и гарантира по-висока скорост, което означава по-малко задръствания.  

Последно искам да кажа няколко думи за изчакването и даване на път. Уважаеми колеги, разберете, че ако се наблъскате в кръстовището, няма да постигнете нищо, освен повече задръстване. Изчакването и даването на път на другата колона гарантира по-бързото движение. Повярвайте ми. Неизчакването и недаването на път почти винаги гарантира задръстване на момента.

Това са нещата, които исках да споделя като мои наблюдения и призиви. Опитайте. Може да бъдете приятно изненадани.

Comments