Аметист – камъкът на смелите

2
Добави коментар
Gergana123
Gergana123

Аметистът е камък с много приятен червеникаво-синьо-лилав цвят на сок от черно грозде. Някои го наричат и цвета на изневярата, но каквито и да са легендите за този камък той е истински красив. Подхожда на експресивния нрав на Стрелците, на често красивата им и понякога надменна външност. Аметистът носел късмет в лова и буйните рицарски забавления след това.

Името си камъкът носи от името на нимфата Аметис, в която се влюбил богът на виното Дионисий. Всичко хубаво, но тя пък си падала по някакъв овчар (в онези години такива неща са били възможни сред заблудените нимфи), Дионисий обаче не се отказвал и я преследвал непрекъснато. Тя пък помолила за помощ Артемида и точно в последната отсечка на надпреварата, в която Дионисий настигнал бягащата нимфа и точно я стиснал в прегръдките си… тя се превърнала тутакси във виолетов бляскав камък. Между другото от там навярно тръгва и вярването, че аметистът предпазва от пиянство (демек от Дионисий).

Друго вярване, свързано с този камък е, че той предизвиквал любов към този, който го е подарил, дори и ако този, на когото е бил подарен бил влюбен в друга дестинация. Той не е „камък на любовта“, а камък на „новата любов“ – затова внимавайте кой ви го подарява!

През 19 век пък го наричали „камъкът на ергените“ и било забранено да се подарява пръстен с такъв камък на млади девойки. Той също е и камък на Риби, но за това като му дойде времето.