Кои са най-богатите хора в света

2
Добави коментар
sineva
sineva

Броят на доларовите милиардери в цял свят е 1 210, което е с 200 повече в сравнение с миналата година – това са резултатите на публикуваната от списание „Форбс“ класация на най-богатите хора в света. С това се отбелязва и един своеобразен рекорд. През последните 25 години, т.е. откакто списанието публикува класацията, не е имало толкова много супер-богаташи. Богатството на милиардерите в цял свят се изчислява на 4 500 милиарда щатски долара и надхвърля целия БВП на Германия. Класацията се базира обаче само на оценки.

And the winner is…

Най-заможният човек в света: медийният магнат Карлос Слим

На първите три места в класацията на „Форбс“ няма никакви изненади. Най-богатият човек в света си остава мексиканският бизнесмен Карлос Слим, чието състояние се изчислява на 74 милиарда евро. Богатството на медийния магнат дори се е увеличило с 20,5 милиарда долара в сравнение с предходната година. Следва го основателят на Майкрософт – Бил Гейтс, който разполага „само“ с 65 милиарда долара. Той всъщност щеше да оглави класацията, ако и през изминалата година не беше дарил 30 милиарда долара за благотворителни цели. На трето място се нарежда инвеститорът Уорън Бъфет.

Най-богатият германец се появява едва на 12-то място в списъка. Това е Карл Албрехт, основател на веригата супермаркети „Алди“. Той притежава скромните 25,5 милиарда долара. Според Стив Форбс, създателя на икономическото списание, сравнително малкият брой милиардери в Германия, а и в Западна Европа като цяло, се дължи на следното: „Един от проблемите в Западна Европа е, че страните там все още не са либерализирали достатъчно икономиките си. Промените в данъчното законодателство са направо смешни“, казва Форбс.

Най-много милиардери живеят в… Москва

Като цяло тази година се наблюдава следната тенденция – в бързоразвиващи се страни като Бразилия, Индия, Китай и Русия броят на супер-богаташите продължава да се увеличава. „Докато преди 10 години половината от милиардерите живееха в САЩ, днес те представляват само една трета“, казва Форбс. Списанието му отчита и една друга промяна – столицата на богаташите вече не е Ню Йорк, а Москва. Там понастоящем живеят 79 милиардери.