Гръбначен стълб. Болки в гръбначния стълб

5
Добави коментар
woodmonster
woodmonster

Проблемите, свързани с гръбначния стълб, са много и разнообразни. През гръбначния стълб преминават близо 2 милиона нервни влакна. Някои от тях пренасят информация до мозъка, други от мозъка до мускулите и цялото тяло.
Тези нерви влизат през задната част на гръбначния стълб и оттам се разпространяват в цялото тяло.

Неправилната поза, стреса, резките движения, падане, неправилното хранене и неудобния за спане матрак могат да доведат до 2 вида проблеми с гръбначния стълб:
1. Изместване, при което 1 от прешлените излиза от нормалната си позиция, в сравнение със съседните прешлени. Това е най-често срещаният проблем  в 70% от случаите.
2. Дискова херния: Дисковете са изградени от хрущял и от един вид поглъщател на сътресенията, между всеки от прешлените. На снимките се вижда до каква степен дискът се разтяга под въздействието на натиск.
Когато дискът загуби нормалната си форма и се подаде между прешлените под въздействието на редица причини, това се нарича херния.
Който и да е от двата проблема може да затегне и да защипе някои от нервните снопчета, които преминават през гръбначния стълб до цялото тяло, причинявайки различни проблеми, от болки в стомаха до главоболие и болки в гърба или ишиас. Ще се съсредоточим главно върху болките в гърба от горната му част до опашната кост.

Симптоми:
Болките в гърба са често срещани при по-възрастните хора.
Болката, дължаща се на която и да е от посочените по-горе причини, обикновено засяга горната част на гърба (дисковете в шийните прешлени – 5, 6, и 7), като пречи на човек да седи на едно място продължително време.

Друг, често срещан проблем възниква в основата на гръбнака (дисковете в лумбалните прешлени – 3, 4, и 5), което затруднява движението, както и пречи на човек да стои на едно място продължително време.
Тези болки обикновено са силни и остри, особено онези в долната част на гърба. Те най-често се дължат на прищипване на седалищния нерв, като болката може да се пренесе и в крака.

Причини:
падане, неправилна поза по време на работа или учене, спане на неудобен матрак, злополука, нараняване при практикуване на някой вид спорт или по време на физически упражнения, тумор, инфекция, наднормено тегло, стрес и др. Деформацията и проблемите с гръбначния стълб могат да се дължат и на заболяване на костите, ставите или мускулите, например остеопороза, ревматоиден артрит и остеоартрит.

Препоръчвано лечение: Най-доброто, което можете да направите, е да се консултирате със специалист по акупресура, който ще ви направи рентгенов преглед и внимателно ще изследва вашия проблем. При по-леките случаи физическите упражнения и подходящите хранителни вещества ще помогнат за облекчаване на болката.
а) Топли компреси: Сложете на възпаленото място грейка, пълна с топла вода или кърпа, натопена в гореща вода. Дръжте 10 минути, след това подгрейте отново. Ако почувствате болка при поставянето на топли компреси, направете следното:
б) Кубчета лед: Завийте няколко кубчета лед в кърпа и сложете на мястото, където усещате болката. Това е особено ефикасно, ако имате някакво нараняване и мястото е започнало да се подува. Ледът ще намали отока и ще облекчи болката в повечето случаи. Прилагайте онзи от двата варианта, който е най-добър за вас.
в) Редуване на топло и студено: Започнете с топъл компрес за 10 минути, след това го сменете със студен също за 10 минути, а накрая 10 минути почивка. Редувайте в продължение на 1 час. Това е най-разпространеният метод, както и най-препоръчваният от специалистите.
г) Аналгетици, които успокояват болката: Съществуват голям брой мехлеми в търговската мрежа, въпреки това доказано е, че Алое Вера загряващ лосион с евкалиптово масло дава отлични резултати при облекчаване на болката, независимо дали е в мускулите, ставите или гръбначния стълб. Алоето има способността да намалява възпалението и да облекчава болката, като прониква дълбоко, служейки като средство за пренасяне и на други съставки, в случая евкалиптовото масло.
д) Спешни упражнения за облекчаване на болката в долната част на гърба: За да не ви е студено, преди да започнете първо се завийте, например с одеяло, или правете леки разгряващи упражнения.

1. Легнете на пода върху одеяло или твърд дюшек, свийте левия си крак към тялото, като придържате отдолу бедрото с двете си ръце. Дишайте нормално. Почувствайте напрежението в гърба, докато десният ви крак е изпънат. Задръжте в това положение около 3 секунди, после изправете и отпуснете крака и почивайте. Повторете същото с другия крак и така 10-15 пъти с всеки крак.

2. Завъртайте гръбначния си стълб в лумбалната област. Това завъртане е напълно естествено движение, което трябва да правите периодично, за да си осигурите подвижност и гъвкавост между прешлените, а помага и за изравняването им.
Следващото упражнение ще ви осигури подвижност в лумбалната област на гръбначния стълб: Легнете на пода с ръце встрани от тялото. Свийте краката в коленете и обърнете тялото от кръста надолу вляво, горната половина на тялото ви остава в хоризонтално положение. Повторете същото вдясно. Правете упражнението бавно, като не раздалечавате коленете и задържайте на всяка страна по 5 секунди.

3. Друго елементарно, но полезно упражнение: Седнете на края на леглото, стъпалата леко раздалечени. Хванете се с ръце за леглото и се наведете леко напред за няколко секунди (10-15). Почувствайте напрежение в гръбначния стълб. Дайте възможност на задната част на прешлените да се отвори. Бавно се изправете с помощта на ръцете. Правете го по 10 пъти.

4. Трябва да спите на една страна с крака леко свити към тялото, каквато е позицията на зародиша в майчината утроба. Тази позиция ще отвори прешлените, ще разпусне дисковете и нервите и ще даде почивка на гръбначния стълб.
Препоръчва се да сложите възглавничка между коленете, за да ги раздалечите леко.
Не прекарвайте дълго време седнали или прави в една и съща поза. Не шофирайте повече от 30 минути без почивка.

Хранене:
Кости, които са слаби, чупливи, декалцирани, инфектирани, възпалени или с фрактури, се нуждаят от голямо количество хранителни вещества, за да се възстановят.
Стресът води до остра загуба на минерали в костите и възпрепятства образуването на нови протеини. Кортизонът, който се отделя по време на стрес, „изсмуква“  калция от костите. Магнезият и витамин Д са много важни за костите, за да могат да абсорбират калция, тяхна основна съставка.
Витамин Е прави костите по-гъвкави.
Витамин С прави костите по-здрави и предпазва от инфекции.
Протеините помагат за подхранване и възстановяване на костите.
Важни насоки за избягване наранявания на гръбначния стълб и болки в гърба: Във връзка с това трябва да акцентираме върху едно единствено нещо: Сигурен начин за предпазване от болки в гърба е добрата физическа кондиция, което най-вече означава да имате силни мускули. Заслужава си също да обърнете внимание на съветите, как най-правилно да извършвате различните дейности. Тук ви даваме съветите на един физиотерапевт:

1. Използвайте правилните мускули, когато вдигате! Никога не повдигайте предмети, като използвате мускулите на гърба. Вместо това приклекнете и повдигнете с мускулите на краката, стомаха, ръцете и раменете.
2. Прегърнете предмета. След като сте вдигнали предмета, притиснете го към тялото. Носенето на тежки предмети на разстояние от тялото, силно напряга мускулите на гърба.
3. Обръщайте се, не се извръщайте! След като сте повдигнали предмета, обърнете се с цялото си тяло към мястото, където възнамерявате да го поставите.
4. Качете се върху нещо, не повдигайте! Ако трябва да повдигнете някакъв предмет над линията на талията, използвайте табуретка или стълба. След като сте се качили на табуретката или стълбата, помолете някого да ви го подаде, ако е възможно.
5. Правете паузи, когато седите продължително време! Тялото не е конструирано така, че да остане в седнало положение повече от 20-30 минути. Когато седите повече от час, налягането върху гръбначния стълб значително нараства. Ставайте на всеки половин час и се разхождайте около работното ви място.
6. Повдигайте стъпалата на краката! Повдигането на стъпалата върху табуретка или друг предмет ще облекчи напрежението от продължителното стоене прав. Ако се налага да стоите продължително време, премесвайте тежестта последователно от единия върху другия крак.
7. Ходете наоколо! Опитайте се да не се застоявате на едно и също място или в една и съща поза дълго време. Стойката ви се влошава, когато стоите на едно място повече от 20-30 минути.
8. Навеждайте се леко! Ако седите известно време, станете и изпънете кръста и гърба назад. Хората, които стоят прави дълго време или вдигат тежки предмети над главата си, трябва да се навеждат напред. Седнете на стола и се опитайте да допрете коленете с рамене.
9. Правете паузи за почивка! Шофьорите на големите камиони често получават увреждания. Освен стреса от седенето продължително време, те страдат от изгърбване и треперене, които се дължат на подскачането и тръскането по време на шофиране. Всички шофьори на камиони трябва да спират периодично, да излизат от камиона, за да се разкършат и походят пеш.
Предупреждение! Проблемите с гръбначния стълб с времето могат да доведат до непоправими последици. Консултирайте се с вашия лекар.