10 неща, които не знаете за сънищата

42
Добави коментар
mayavp
mayavp

И слепите сънуват

Хората, които ослепяват след раждането могат да виждат изображения в сънищата си. Хора, които са се родили слепи не виждат изображения, но имат сънища в които еквивалента на изображенията е запълнен с другите сетива, като слух, обоняние, допир и емоция. Трудно е за виждащ човек да си го представи, но нуждата на тялото да спи е толкова силно, че е способно да преодолее почти всички психични ситуации за да се случи.

Забравяте 90% от сънищата си

През първите 5 минути от събуждането, половината от съня ви е забравен. На десетата минута вече 90% са си отишли. Прочутият поет Самюел Тейлър Колеридж се е събудил една сутрин след фантастичен сън (може би е ползвал и опиум). Веднага хванал молив и почнал да описва своята „визия в съня“ за да се получи една от най-прочутите в Англия поеми Кубла Кан. На половината писане (на 54-тия ред) той е бил прекъснат от „Човекът от Порлок“. Колеридж се връща към поемата си, но вече не може да си спомни останалата част от съня си. Така поемата никога не е завършена.

Забележително е, че Робърт Луи Стивънсън се събужда с историята за Доктор Джекил и Мистър Хайд, която е сънувал. Франкенщайн на Мери Шели също е плод на кошмар.

Всеки сънува

Всяко човешко същество сънува (с изключение на случаите на екстремни психологични разстройства), но мъжете и жените имат различни сънища и различни физични реакции. Мъжете по-често сънуват други мъже, докато жените сънуват както мъже, така и жени. В допълнение, и мъжете и жените изпитват сексуални физични усещания в своите сънища, независимо дали съня е сексуален по природа. Мъжете изпитват ерекции, а жените увеличен приток на кръв във вагината.

Сънуването предотвратява психозата

В скорошно изследване за сънищата, студенти, които са били събудени в началото на всеки сън, но въпреки това са спали поне 8 часа, изпитват трудности в концентрацията, раздразнение, халюцинации и признаци на психоза само след три дена. Когато им се позволи да спят повече, мозъкът се опитва да навакса загубения сън и времето за сънуване се увеличава.

Сънуваме само това, което знаем

Често сънищата ни са пълни със странници, които участват в определени части. Знаете ли, че мозъкът ви не си измисля тези лица – те са реални лица на реални хора, които сте виждали през живота си, но не познавате и не помните? Злобният убиец в последния в сън може да бъде момчето, което е сипвало бензин в колата на бащата ви, когато сте били малко дете. Всички сме виждали стотици хиляди лица през живота си, така че имам безкраен източник на герои за нашия мозък, които той да използва в сънищата ни.

Не всеки сънува в цвят

12% от хората сънуват в черно и бяло. Останалият брой сънува в пълен цвят. Хората също така имат склонност към определени теми на сънища, които са ситуации свързани с училище, отвличане, бавно тичане или тичане на място, сексуални изживявания, пропадане, закъсняване за среща, човек, който е жив, но се сънува мъртъв, падащи зъби, летене, късане на изпит или инцидент с кола. Не е ясоно дали сънищата свързани с насилие са по-емоционални за хората, които сънуват в цвят или тези в черно-бяло.

Сънищата не са за това, за което са

Ако сънувате нещо, то много рядко съня е свързан с него. Сънищата говорят на дълбоко символичен език. Мозъкът се опитва да сравни съня ви с нещо друго, което е подобно. То е като писане на поема и да кажеш, че група от мравки са като машини, които никога не спират. Но никога не бихте сравнили нещо със самото него, например „Този хубав залез беше като хубав залез“.Така че, какъвто и символ да използва съня ви, то най-малко вероятно е да е символ на себе си.

Отказващите цигарите имат по-живи сънища

Хора, които са пушили цигари за дълго време и спират, имат по-живи сънища от преди. В допълнение, според журналът по Абнормална Психология: „Сред 293 пушачи с абстиненция между 1 и 4 седмици, 33% споделят че имат поне 1 сън свързан с пушене. В повечето си сънища, те хващат себе си да пушат и изпитват силни негативни емоции, като паника и вина. Сънищата свързани с пушенето са в резултат на отказването от тютюна, като 97% от хората не ги сънуват докато са все още пушачи и тяхната поява е забележително свързана с периода на абстиненция. Те се определят като по-живи от обикновените сънища.

Външни стимули превземат сънищата ни

Това е така нареченото „инкорпориране на сън“ и е усещане, което повечето от нас са изпитвали, когато звук от заобикалящият ни свят се чува в съня и се вгражда в него по някакъв начин. Подобен пример може да бъде, когато сте физиологично жаден и вашият мозък вгражда чувството в съня ви. Сигурно ви се е случвало повтарящото се пиене на голяма чаша вода в съня, която утолява жаждата ви и след това веднага жаждата се появява отново. Когато се събудите сте много жадни и веднага отивате да пиете вода.

Вие сте парализирани, докато спите

Вярвате или не, тялото ви е виртуално парализирано докато спите, най-вероятно за да се предотврати възможността тялото ви да симулира аспекти от сънищата ви. Според статия в Уикипедия за сънищата се произвежда хормон, който помага да се заспи и невроните изпращат сигнали към спиналната връв, които карат тялото да си почиве и по-късно да се парализира по време на сън“.

* Когато хъркате, вие не сънувате

* Малките бебета не сънуват себе си, докато не станат на 3 години. От същата възраст децата обикновено имат повече кошмари от възрастнити докато не станат на 7 или 8 години. Ако се събудите извън периода на Често въртене на очите, то е по-вероятно да запомните съня си по-живо, отколкото ако се събудите сам.