Япония повиши нивото на опасност след аварията в АЕЦ ”Фукушима” 1

6
Добави коментар
tedy79
tedy79

Преди 2 дни френската Агенция за ядрена сигурност обяви, че инцидентът е достигнал шеста степен и това го доближава до най-високата седма степен, обявявана само веднъж досега – за катастрофата в АЕЦ „Чернобил“ през 1986 г.

Равнището на радиацията в зоната на авариралата японска АЕЦ „Фукушима-1“ е спаднало незабележимо до 279 микросиверта в час, стана ясно по-рано днес. Вече има и краен вариант за излизане от кризата – подобно на този в Чернобил.
Вчера, веднага след като с хеликоптери и специални военни и полицейски машини бе вкарана в охладителната система на третия реактор близо 70 тона вода, нивото на радиацията бе 292 микросиверта.

Противопожарни автомобили на японската армия започнаха в 14,00 ч. местно време (07,00 ч. бълг. време) отново операцията по охлаждането на трети блок на централата, предаде БТА.
Седем специализирани машини се редувахa „да изстрелват“ водна струя в пукнатините на сградата, чийто покрив е почти разрушен. Те изхвърлиха почти 50 тона вода за охлаждането на басейна за складиране на гориво, съобщи ДПА, като цитира телевизия Ен Ейч Кей и министерството на отбраната.
Основно внимание спасителните екипи отделят на хранилището под трети блок, тъй като в него освен отработен уран се съхранява и плутоний.

Превантивно започна вливане на вода в Първи реактор, съобщи секретарят на правителството Юкио Едано, цитиран от Ен Ейч Кей.

Вече бе съобщено, че японските инженери са успели да прекарат нова линия за подаване на ток, за да се осигури действието на системата за охлаждане на реакторите и хранилищата за отработено ядрено гориво.
Компанията „Токио електрик пауър“ (TEПKO), която е оператор на АЕЦ „Фукушима 1“, ще възобнови електроподаването в системата за охлаждане на реактор 1 и 3 утре сутрин, предаде по обед ИТАР-ТАСС. Токът в четвърти блок ще бъде възстановен утре, съобщи по-късно Ройтерс.

Британски учени създадоха математически модел на аварията в АЕЦ-а. Според технологичните предписания температурата в хранилищата за отработено гориво трябва да се поддържа не по-висока от 25 градуса. В момента обаче температурата в басейните под реакторните блокове 5 и 6 е достигнала 60 градуса, а под блок 4, който е напълно изпразнен – 84 градуса.

Японската агенция за ядрена безопасност заяви, че е наясно за най-крайното възможно „Чернобил решение“ за овладяване на ядреното бедствие: авариралите реактори ще бъдат засипани с пясък и затворени в бетонен саркофаг. От агенцията обаче добавят, че в момента се концентрират върху усилията за охлаждане на реакторите и възстановяване на електрозахранването им, за да се възстановят системите за охлаждане.

Ще отнеме дни и „вероятно седмици”, за да се установи контрол над атомния комплекс, заяви председателят на Ядрената регулаторна комисия на САЩ Грегъри Яцко.

Световната здравна организация смята, че изтеклата от централата радиация остава локализирана и не представлява непосредствен риск за човешкото здраве.

Последна актуализация в 13.15 ч.