Гранд Каньон – величието на Аризона (Grand Canyon)

116
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

   Големият каньон на река Колорадо в Северозападна Аризона, САЩ е едно от най-големите земни природни чудеса. Той е един от най-дълбоките каньони в света, където на места височината му достига до 1800 метра. Дълъг е 446 км и е широк около 29 км. 

В продължение на 2 милиарда години реката си е проправяла път между скалите и в съчетание с разместващото повдигане и ерозията е създала тази многоцветна дълбока пропаст с отвесни скали, с която днес се гордее всеки амариканец. Тези, които са имали възможността да се докоснат до този природен феномен са оставали безмълвни пред величието му.

Дъното на дефилето представлява типичен пустинен мексикански ландшафт с разнообразни кактуси, агави и юки. Богатата фауна включва голямо разнообрзие от птици, бозайници, влечуги и риби. В района има и някои редки видове като кайбабаска белоопашата белка и други. Най-често срещан е калифорнийският кондор, който е в списъка на застрашените видове от 1967г. През 2005 г. техният брой е бил 250, като 45 от тях са в Аризона. Освен него измежду скалите могат да се видят овце, планински лъвове, американски койот, рисове, скунксове и др.

Най-големият защитник на този геоложки феномен е президента Теодор Рузвелт, след като през 1903 г. го посещава и остава възхитен. Въпреки ентусиазма му и неговия голям интерес да запази земите от обществено ползване, Големия каньон все още не е категоризиран като национален парк. Едва през 1919 г. той получава този статут от президента Удроу Уилсън.

Ежегодишно Гранд Каньон е посещаван от над 4 милиона туристи, желаещи да преживеят чудото на неговите непрестанно изменящи се пастелни цветове и непредсказуемата игра на светлини и сенки. Най-доброто време да отскочите до там е през лятото, ранната есен или късната пролетта, но според местните жители зимата е най-хубавият сезон за посещение, защото тогава гледката наистина е неописуемо красива.  

376-километров живописен път, извисяващ се на височина от 2400 метра, лъкатуши през каньона от Южния ръб до отдалечения Северен ръб, минавайки през впечатляваща местност със спиращи дъха гледки. Той е отворен от средата на май до октомври. 

Паркът предлага различни видове развлечения и обиколки. За посетителите се организират еднодневни турове с мулета от Южния ръб до около половината път до дъното на каньона към Плато Пойнт (Plato Point). Замръкналите ездачи или пешеходни туристи могат да нощуват във „Фантом Ранч“ – семпло бивше ранчо, което е и единственото място за пренощуване под ръба на каньона. Има и стръмни пътеки, по които по-опитните туристи могат да слязат пеша до дъното на каньона. Друга атракция е прелитането над него с хеликоптери и малки самолети или пък спускане по пенливите води на река Колорадо с каяк, сал или моторна лодка. През 2077 г. е открита и „Небесната разходка“ – висяща стъклена тераса извън ръба на каньона, откъдето се откриват невероятни гледки.

Гранд каноьон, това грандиозно творение на майката природа, определено е едно от местата, които всеки един от нас трябва да посети през живота си. 

Hobyto.com