Червена калина – отличен лечебен дар от природата.

34
Добави коментар

Растението Червена калина (Viburnum) отдавна се счита за средство за лечение на множество заболявания. За тази цел се използват плодовете, корите, корените, листата и цветовете. Обикновено се изсушава под навес, разстлано на тънък слой. В началото на зимата или след първата слана , плодове се изсушават на връзки или в сушилня. Съхранява се в хартиени торби или кутии.

Червената калина се използва като съдоразширяващо, успокояващо, противовъзпалително, диуретично, кръвоспиращо и стягащо средство.

Използването на това растение води до нормализиране на кръвното налягане, подобряване на състоянието на сърдечно съдовата система, благодарение на високото съдържание на активни вещества в него. Чай, отвара или сок от плодовете действа като диуретик и против артериосклероза(съдова склероза). Плодовете заедно със семената, смесени с мед взети преди ядене: една супена лъжица три пъти на ден, се препоръчва за всички с високо кръвно налягане. Кората на Червената калина също има силен лечебен ефект. 

 Отвара от кората се използва при тежки маточни кръвоизливи в следродовия период, при менструация, менопауза. Направете си баня против хемороиди, и напоени с отварата тампони за да спрете кървенето от носа.Отварата от калина се прилага против невроза, истерия, нервни разстройства, безсъние, хиперхидроза. Сок от цветовете на растението се дава на децата с живеница(скрофулоза): разреден с вода и се пие на капки, на колкото години е болният – толкова капки се дават. 
Отвара от цветовете и свежите плодове се използва като отхрачващо средство, при бронхит, болки в гърлото, дрезгав глас, възпаление на белите дробове. Масло направено от плодовете съдържа витамини: А, Е, С, К, Р, аминокиселини, каротеноиди, флавоноиди.

Минерали: желязо, калий, мед, калций, селен, манган, хром и цинк.

Отвара или сок от растението може да се използва за главоболие, за апетит, гастрит (ниска киселинност) за профилактика на онкологични заболявания, против диария, жълтеница и като витаминна добавка. Чай или отвара от калина помага при кожни заболявания: екзема, диатеза, лупус, алергии, живеница. Правят се и бани, кремове и компреси. Помага също при лунички, акне и побеляване на кожата, може да се използва сок от пресни плодове на калина.

Противопоказания:

Калина не се използва при подагра, повишено съсирване на кръвта, бъбречни заболявания и склонност към тромбоза.