Червената пирамида

30
Добави коментар
vestitel
vestitel

Начинът да накарате един тийнейджър да изчете 560 страници

Автор: Рик Риърдън Жанр: художествена литература Издателство: Егмонт, 2011 Корица: мека Страници: 560 Цена: 14,90 лв. 

Никак не е лесно да намериш подарък за тийнейджър, но във времена, когато подрастващите четат все по-малко, изборът на привлекателна за тях книга не е за пренебрегване.

Пример за подобно четиво е съвсем наскоро излезлият роман Червената пирамида. Тя е дело не на кой да е, а на Рик Риърдън – автор на невероятно успешната поредица Пърси Джаксън и боговете на Олимп.

С Червената пирамида Риърдън поставя началото на нова поредица, озаглавена Хрониките на Кейн. В нея читателят поема на необикновено пътешествие, изпълнено с изгубени цивилизации, богове и тайни.

В Червената пирамида главната тема е Древният Египет, който, според бившия учител по история, е бил по-популярен сред учениците му дори от Древна Гърция. И няма как да е иначе – светът на пирамиди и мумии, йероглифи и проклятия увлича детското въображение и събужда нестихващ интерес.

Главните герои в романа са Сейди и Картър Кейн, брат и сестра, които след загадъчната смърт на майка им са разделени и почти не се познават. Момичето живее в Лондон с баба си и дядо си, а брат й обикаля света с баща си, прочутия египтолог д-р Джулиъс Кейн.

Мисията им в Червената пирамида, първата книга от поредицата, е да открият баща си – той изчезва мистериозно, след като взривява Британския музей и разрушава един от най-старите и значими артефакти, свързани с Древен Египет, Розетския камък.

Както в книгите за Пърси Джаксън и олимпийските богове, и тук Риърдън майсторски преплита история и съвременност. Той увлича читателя в пленителния свят на Египет и обогатява знанията му за древността, като съчетава приключенското с полезното и образователното.