Седемте закона на неустоимото ухание

45
Добави коментар
smellbg
smellbg

Страстта ви към парфюмите е напълно разбираема – всеки иска и обича да ухае добре. Не случайно ароматерапията е толкова популярна днес. Уханията оказват силно влияние върху състоянието на духа, както и върху настроението. Но уверени ли сте, че можете да ги подбирате и ползвате правилно? Има някои правила, които трябва да спазвате, ако желаете след вас да остава мек и чувствен аромат, с който хората да ви свързват.

За да сте сигурни в доброто впечатление, което вашият парфюм оставя след вас, следвайте нашите съвети и инвестирайте във висококачествени продукти.

1. Как да изберем аромат

Колко пъти ви се е случвало да вървите по дългите лавици в парфюмериите, заляти от различни аромати, и накрая да си тръгнете баз да сте направили своя избор. Определено изборът на аромат не е лесен. Ако добавим към това и фактът, че не всички съставки си взаимодействат добре с различните видове кожа, и това може да доведе до освобождаването на аромат, който не ви подхожда, то тогава нещата изглеждат напълно безнадеждни.

Но все пак не са! Не взимайте окончателно решение за покупка на парфюм, докато не минат поне 10 минути, откакто сте го нанесли на кожата. За това време се изпарява спиртът, който може да въведе обонянието в заблуда. Някои дори твърдят, че трябва да оставите ароматът да се развие за около пет часа, преди да решите дали става или не. По този начин ще можете да откроите неговите връхни, междинни и основни нотки.

Друг ценен съвет е да опитвате само по два три аромата върху кожата. В противен случай само ще ги смесите и няма да можете да определите, точно кой е най-подходящ за вас.

2. Колко и как да нанасяме?

Прилагайте парфюмът директно върху кожата, при това на така наречените „горещи точки“ по тялото, ако искате той да трае по-дълго. Тези точки са местата, където може да усетите вашия пулс, който загрява кожата ви и освобождават аромата, който ще обгърне тялото ви като коприна.

Тоалетната вода е доста нетрайна, и за да ухаете постоянно на нея, трябва да я нанасяте на всеки 3-4 часа. Ако имате суха кожа, освежаването на аромата трябва да става още по-често.

От друга страна, парфюмът, който е с най-висока концентрация, е добре да се нанася направо върху кожата. Именно тя ще позволи букетът от ухания да се изяви най-пълноценно.

Не така просто стоят нещата с нанасянето на парфюм върху дрехите. За да си позволите да пръснете тоалетна вода върху дрехите си, трябва предварително да проверите дали не оставя петна. Най-подходящи за нанасяне са дрехите със скъпа козина или вълна. А синтетичните тъкани могат да изменят аромата до неузнаваемост.

3. Личен “кръг на аромата”

Всеки човек има свой личен “кръг на аромата”, който е равен приблизително на една ръка разстояние. С други думи, хората около вас не би трябвало да усещат вашия парфюм, ако са извън този радиус. Все пак не забравяйте, че ароматът е едно от най-тънките, лични съобщения, които вие изпращате на тези, с които общувате.

Ползването на твърде много парфюм може да има обратен ефект, и вместо да привлече, да отблъсне хората около вас. Старайте се да нанасяте толкова от парфюма, колкото е необходимо, за да постигнете мекота и финес на аромата.

4. Мек или силен аромат?

Има различни видове аромати и вие просто трябва да намерите перфектния за вас. Тоалетна вода (EDT) запазва около 20% от аромата си през целия ден, Eau De Parfum (EDP) около 30-40 % от аромата си, а парфюмът запазва около 50%, като предлага най-високата концентрация от всички разновидности, но е и най-скъп. За повече информация за разновидностите на парфюмите, виж статията „Парфюм или тоалетна вода – каква е разликата?“.

5. Накарайте аромата да се задържи по-дълго

Ако искате вашия аромат да е по-дълготраен трябва да обърнете внимание на допълнителните продукти от серията, като душ гелове и лосиони за тяло. Къпете се с душ гела, използвайте лосиона за тяло, за да хидратирате и предадете аромат на кожата си, след което нанесете парфюма върху „горещите точки“.

6. По кое време на деня кой аромат е подходящ?

За през деня най-подходящи са леките и свежи ухания, като към тях спадат цветните, плодовите, цитрусовите и зелените аромати. За вечерта можете да използвате по-екзотични, смели парфюми с по-силен аромат.

7. Как да запазим качествата на парфюма по-дълго

Всеки иска да се наслаждава колкото се може по-дълго на своето ароматно бижу. В повечето случаи, срокът на годност на парфюмите е 3 години, но се твърди, че неразопакованите флакони могат да издържат и повече.

Главните врагове на ароматите са светлината и топлината. Парфюмът трябва да се съхранява на сухо и прохладно място, далече от пряка слънчева светлина. Колкото и странно да ви звучи, светлината може да промени качествата на парфюма, или дори напълно да промени неговия аромат. А кой иска това?

Друг вариант, може би доста по-рядко използван, е да съхранявате парфюма в хладилника. Това правило е валидно само за одеколона и тоалетната вода, но пък гарантира тяхното пълно запазване.

Вземете под внимание тези съвети и можете да сте сигурни, че хората ще се обръщат след вас. В крайна сметка, последният щрих, който изгражда вашият стил и изисканост е неустоимото ухание, което оставяте след себе си.