Медицинска сестра от Дупница е работила 3 години в резиденцията на Моамар Кадафи в Триполи

5
Добави коментар
dennews
dennews

Мира Шунтова има само хубави спомени от пребиваването си в Либия. Снимка: dennews.bg

Хирургичната медицинска сестра от общинската болница в Дупница Мира Шунтова е работила в продължение на 3 години в поликлиниката в резиденцията на либийския лидер Моамар Кадафи в столицата Триполи.
Мира Шунтова е имала възможността да опознае цялото семейство на Кадафи. За либийския лидер тя казва, че винаги с персонала се е държал добре като един съвсем нормален човек. А новината, че може би синът му Хамис е убит, тя посрещна със сълзи на очи.
„Още е пред очите ми, все си играеше в двора на резиденцията. Докато бях там, го оперираха от апандисит. За другия син на Кадафи- Сейф Ал Ислам си спомням това, че все ходеше с книга в ръка, беше много ученолюбив и много начетен. Една от племенниците на Моамар Кадафи ми беше колежка, тя работеше като клинична лаборантка, но с нищо не демонстрираше чия роднина е”, спомня си сега Мира.
Докато била в Либия, Мира била поканена и на сватбата на една от племенниците на Моамар Кадафи, а церемонията се състояла в резиденцията.
За медицинската сестра годините, прекарани в Джамахирията остават най-хубавите й досега, от Либия тя има само хубави спомени.
Мира Шунтова е с отлични впечатления и от съпругата на Моамар Кадафи, която също се държала много добре с персонала на поликлиниката.
„Тя беше много красива, когато се усмихваше. Затова често си позволявах да й давам съвети да се усмихва повече, защото тогава ставаше прекрасна. Безкрайно съм доволна и от хората и от отношението им към нас, и ако се отвори възможност, отново бих заминала да работя там, категорична е Мира Шунтова. В момента и тя, както и целия персонал на общинската болница в Дупница не са получавали заплати от месец януари, миналата година също имаше подобен проблем месеци наред. Именно това е причината Мира сериозно да се замисля да замине за Джамахирията отново при първа възможност.
През есента миналата година в Дупница са идвали либийци, които са търсели медицински кадри. Когато Мира се срещнала с тях те обяснили, че българските лекари и сестри са най-желани там заради отличната им работа и самите либийци много държали да бъдат обслужвани в болниците от наши медицински кадри.
„Аз съм сигурна, че дори и либийците не вярват, че заразяването със СПИН на децата е станало по вина на нашите медици. Всичко това беше заради дълга на Либия към нас и с цел той да бъде опростен”, е мнението на Мира Шунтова.