Елизабет Тейлър почина на 79-годишна възраст

2
Добави коментар
arbalet
arbalet

Световноизвестната актриса Елизабет Тейлър е починала днес на 79-годишна възраст, съобщават CNN и ABC News. Елизабет Тейлър е родена на 27 февруари 1932 г. в Лондон, но семейството се премества през 1939 г. в Лос Анджелис, за да избегне ужасите на Втората световна война, която започва в Европа.

Лиз дебютира в киното едва 10-годишна във филма „There`s One Born Every Minute“. Малката чернокоса красавица с изумителните виолетови очи привлича вниманието на холивудските продуценти от „Метро Голдуин Майер“, които й предлагат дългогодишен договор. От детските си роли във филми за кучето Ласи „Lassie Come Home“ (1942) и други подобни тя постепенно започва да се превъплъщава в романтични девойки във филми, като „Бащата на булката“ (Father Of The Bride, 1950), „Father`s Little Dividend“ (1951) и др.

 

Макар че няма професионално актьорско образование, младата Лиз Тейлър покорява с изумителната си красота, с пластика и не на последно място с рано проявилата се чувственост. Тези качества й носят успех в екранизацията на Джордж Стивънс по романа на Теодор Драйзер „Американска трагедия“, излязла през 1951-а година под заглавието „Място под слънцето“ (A Place In The Sun).

 

 

През последните 25 години Тейлър е влизала в болница повече от 100 пъти. И двете й тазобедрени стави са сменени, тя два пъти е близо до смъртта по време на операции на гръбначния стълб. През 1997 г. получава инсулт след операция за отстраняване на тумор в мозъка. Тя е лекувана от сърдечна недостатъчност, рак на кожата, остеопороза, диабет, две тежки пневмонии.

 

Повечето от времето си напоследък великата актриса с теменужените очи отказвала да се оперира въпреки силната болка, която я приковава към инвалиден стол заради страданието сколиоза – изкривяване на гръбнака с изключително силна болка в шията.

 

Haskovo.net