10-те най-странни граници в света – тема за Светът – Idi.bg

89
Добави коментар
tao
tao

 

 

Едни от най-несигурните места на света са именно границите между държавите, особено когато там се сблъскват две различни култури, езици, мирогледи и политика  Има обаче няколко много интересни граници, които са не само нестандартни по своя вид, но и истинска атракция за онези, които имат възможност да ги посетят. Вижте някои от тези примери.

Вижте още: Най-опасните граници в света

1. Границата между Мароко и Испания

Сеу̀та е автономен испански град, разположен на средиземноморския бряг на Северна Африка, обграден от Мароко. Градът се намира срещу протока Гибралтар, на границата между Средиземно море и Атлантика, и е ексклав на Испания. Той е с площ 18.5 кв.км. и представлява полуостров, отдалечен на 21 километра от испанския бряг. Населението му е около 75 хиляди жители, като градът е известен с нелегалните имигранти, идващи от Африка в посока към Европа. През 2002 година, в опит да намали броя на нелегални имигранти, испанското правителство изгражда петметрова ограда и с телени заграждения около целия град.

2. Границата между градовете Барле Насау и Барле Хертог

Барле Насау е община в Холандия, а Барле Хертог е селище в Северна Белгия, в провинция Антверпен. Двете общини са известни най-вече със странната граница помежду си – белгийската територия включва 24 ексклава, 21 от които са изцяло заобиколени от територията на Нидерландия. Останалите три са на границата между двете държави. От друга страна територията на Барле Хертог има 7 холандски анклава. Границата е толкова усложнена, че има отделни къщи, разположени едновременно и в двете страни, но това не е чак такъв проблем, тъй като и Белгия, и Холандия са членки на ЕС, както и партньори в икономическия съюз Бенелюкс. Причина за странното разпределение на територията са поредица от споразумения, сключвани през Средновековието между херцозите на Брабант и сеньорите на Бреда.

3. Бир Тауил

Бир Тауил се превежда от арабски като „кладенец“ – това е бедна на ресурси територия, граничеща на север с Египет, а на запад, юг и изток – със Судан. Макар в миналото дълго време да е бил под египетско управление, в момента и двете държави нямат териториални претенции спрямо Бир Тауил, което прави тази територия terra nullius – „ничия земя“. Общата площ на територията е 2060 км², като тези земи нямат постоянно население. Странния си статут Бир Тауил дължи на поредица споразумения между Египет и Судан, при които двете страни така и не се споразумяват, и затова всяка от тях приема различни официални граници със своята съседка – Египет признава границите от 1899 година, а Судан признава тези от 1902 година. Така или иначе обаче, и двете не смятат Бир Тауил за своя територия.

4. Еверест

Може би ще се зачудите какво прави най-високият връх в света в този списък. Всички знаят за тази негова характеристика, но малцина са тези, които са наясно, че през Еверест преминава границата между Непал и Китай. Всъщност тази граница разделя върха на две половини, включително самия връх, което го прави и най-високопланинската междудържавна граница в света.

5. Окръг Колумбия

Под това наименование се крие по-известното Washington, D.C., или Вашингтон – столицата на Съединените американски щати и единствен федерален окръг в САЩ. По оригинална територия той наподобява ромб, „изрязан“ в територията на щатите Мериленд и Вирджиния, като по-късно територията на Вирджиния е върната на щата. Когато тази граница се оформя, по периферията й се поставят големи камъни, общо 100 на брой, някои от които днес липсват. Границите са толкова деликатни, че по някои улици от едната страна магазините са с телефонни номера с кода на Мериленд, а от другата – с този на окръг Колумбия.

6. Дерби лайн, Върмонт

Това не много голямо градче се намира на границата между Канада и САЩ, като тя минава направо през града, дори през цели сгради. Стига се до такива парадокси, че някои семейства готвят в едната държава, а спят в другата. Нарочно на границата е построена сградата на операта – сцената й е канадска, но входът е американски, затова институцията разполага с два адреса за кореспонденция – по един за всяка държава.

7. Област Cooch-Behar

Областта Cooch-Behar има граници, подобни на тези между градовете Барле Насау и Барле Хертог. Тя се намира на границата между Бангладеш и Индия, като част от територията й се състои от взаимни анклави (територия, изцяло обградена от чужда държава). Интересен феномен е индийската земя Balapara Khagrabari, която е обградена от територията на Бангладеш, но същевременно и съдържа в себе си бангладешка земя. Това е единственият в света ексклав в друг ексклав.

8. Корейската демилитаризирана зона

Стотици туристи посещават ежегодно границата между Северна и Южна Корея, с надеждата да зърнат последната рожба на Студената война. Демилитаризираната зона между двете държави е дълга 156 километра и е пълна с противопехотни мини и бодлива тел. Тя е вероятно най-строго охраняваната подобна територия в света. Въпреки това обаче тя е най-посещаваната част на южната страна. За да отиде в зоната обаче, всеки турист подписва декларация, в която се съобщава, че екскурзията ще включва навлизане във враждебна зона и има вероятност за наранявания или смърт, като резултат от вражески действия. Това обаче не спира повечето туристи. Онази част от границата, която е с ограничен достъп, с времето се е превърнала в природен резерват, с необезпокоявана флора и фауна.

9. Река Тумъндзян

Река Тумъндзян се намира в североизточната частна Азия и се намира на границата между Китай, КНДР и Русия. Дължината на реката е 521 километра, като по почти цялата се намира между първите две държави. Тя извира от планинския масив Байтоушан (КНДР), а в своя край преминава между КНДР и Русия.

10. Островите Диомед

Двата скалисти острова Диомед са намират на Беринговия проток между Северна Америка и Източна Азия. По-малкият остров, принадлежащ на САЩ, е с население 146 души, а по-големият се намира на руска територия и не е населен. Диомедите се намират  на много малко разстояние един от друг – 4 километра. Границата обаче не е само междудържавна – между островите преминава и линията за смяна на датата – това означава, че жителите на американската територия, поглеждайки към другия остров, не само виждат чужда държава, те виждат земя, която е с един ден напред.

 

 

 

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 6656 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност