Спиралата

21
Добави коментар
vestitel
vestitel

Когато изтъкнат професор по физика реши да напише книга…

 

Автор: Пол Макюън Жанр: трилър Издателство: Ера, 2011 Корица: мека Страници: 352 Цена: 14 лв.  

Какво се случва, когато изтъкнат учен, професор по физика, реши да напише книга в свободното си време? Отговорът е Спиралата, роман, обявен от списание „Буклист“ за един от най-завладяващите и оригинални трилъри за последното десетилетие.

През 1946 г. на американския кораб „Южна Дакота“ в Тихия океан избухва загадъчна епидемия, която поразява целия екипаж. Непознатата болест се разпространява по въздуха и предизвиква халюцинации и мании, като същевременно подтиква хората към самоубийство. Благодарение на усилията на един млад биолог, Лиъм Конър, заразата е овладяна.

60 години по-късно Конър, вече виден учен и нобелов лауреат, е отвлечен и измъчван от мистериозна азиатка. На следващия ден е открит мъртъв в река Фол Крийк. Камерата на моста го е заснела как скача във водата, а зад него се вижда силуетът на тайнствената жена.

Официалната версия на полицията е самоубийство, но внучката на Конър, Маги, и неговият най-близък сътрудник Джейк Стърлинг отказват да повярват, че ученият сам е отнел живота си.

Двамата се впускат в разследване, като проучват закодираните послания на Конър, но откриват, че зад тях стоят секретни научни експерименти, финансови интереси и политически интриги. Те се преплитат и заплашват да се превърнат в глобална катастрофа. Опустошително оръжие, разработено от японците през Втората световна война, е на път да се разпространи в целия свят.

В Спиралата Пол Макюън разгръща динамичен и увлекателен сюжет, разкрива тайни от секретните лаборатории и въвлича читателя в скоростно препускане в света на нанотехнологиите и международния шпионаж.