Най-често задавани въпроси във Фейсбук 132

34
Добави коментар
imass
imass

По голямата част от статията вече е неактуална, заради настъпилите промени във Фейсбук! Можете да задавате въпросите, на които не можете да откриете отговор тук, в личния ми фейсбук профил!

От време на време, имам навика като остана по-свободен, да преглеждам Помощният Център във facebook и да помагам с каквото мога на потребителите, които имат нужда от съвет или помощ. Направи ми впечетление, че доста от въпросите са много сходни и вместо да отговарям на всеки едно и също, мога да направя тази тема и да се надявам да бъде полезна на повече хора като просто им я покажа. С времето, при възникването на нови въпроси ще обоновявам темата и ще се старая да я потдържам актуална.

Първо искам да спомена някой от основните причини за повечето проблеми. Те са 3…
1. Проблеми от браузера – които се оправят чрез изчистване на кеша, както съм споменал в точка 2
2. Проблеми от настройките на сайта – за които съм давал съвети и решения по-доло.
3. Проблеми от кода на сайта – За които само разработчиците на ФБ могат да се заемат с проблема…

1. Не ми излизат на стената публикациите от приложението “Х” или приятелят ми “Х” ?
По принцип, най-често става въпрос за приложението “Farmvile” понеже е едно от най-използваните.
Един от вариянтите е, да сте блокирали волно или неволно даденото приложение, като сте му забранили да ви публикува известия на стената. Начинът за умишлено блокирване е, като посочите с курсора дадената публикация на стената ви, в горният десен ъгъл се появява бутон “X“.

След като го натиснете, Ви дава възможност да забраните публикациите на стената от дадения човек или от даденото приложение, на което е публикацията.

Ако проблемът е това, решението е следното:
В най-долния, ляв ъгъл на стената ви, под всички публикации, има настройка “Промяна на настройките”

Там ще намерите всички приложения, които съзнателно или несъзнателно сте блокирали, за да не ти се появяват на стената. Махнете тези, които искате да ви се появяват. Ако няма нищо, а се съмнявате, че все пак имате блокирано приложение, в полето на “Покажи още” напишете името на приложението, в което се съмнявате и изберете “Запази”

(P.S. – Имайте в предвид, че поради нивото на експлоатиране на фейсбук и количеството на заявки които обработва, много често се появяват неисправности по функциалноста му, и проблемът не е в нашите настройки)

2. Не виждам снимките на профилът си и на приятелите си?
Възможностите за този проблем са две:

– Проблем с Кеша на браузера ни. Понякога докато си сърфираме в интернет и в браузеите ни се запазват системни файлове от сайтовете които посещаваме с данни свързани с това, което търсим и използваме (cashe).  Често се случва така, че някой от тях да доведът до нередност при функционалноста на даден сайт или приложение. В случаи на такъв проблем, решението е следното:

Изчистване на кеша на браузера:

При Mozilla Firefox това става от менюто:
Tools -> Clear Recent History -> Everything
и след това рестартирайте браузера

При Internet Explrer:
Tools -> Internet Options -> Browsing History -> Delete
и след това рестартирайте браузера.

– Вероятност да сме блокиралиснимките във Фейсбук ако сме с Mozilla Firefox. Когато използваме Мозила за да сърфираме в интернет, след като натиснем десен бутон върху дадена снимка, в появилото се меню има опция “Block images from…” при което забраняваме на браузера да ни показва снимки от този сайт. Ако проблемат ни е в следствие на това… Ето и решението:

Tools -> Options -> Content -> Load images automatically -> Exceptions -> Ако видите адреса на Фейсбук, го избирате и давате Remove site. След което рестартирате браузера.
Ако и при двата вариянта проблемът си остане, се свържете с адмнистраторите с помоща на тази опция.

(P.S. – Имайте в предвид, че поради нивото на експлоатиране на фейсбук и количеството на заявки които обработва, много често се появяват неисправности по функциалноста му, и проблемът не е в нашите настройки)

3. Направих си група, но публиказиите от нея не излизат на стените на почитателите?
На никоя група, публикациите не излизат на стените на почитателите. Публикации излизат само от “Страници”.

4. Защо има групи на които не пише кой им е администратор и създател?
Причината е същата като при предният въпрос. На групите се показва кой е създател и администратор, но на страниците – не.

5. Как да изляза от дадена група или страница?

Групи – Влезте в прфила на групата и в дясната колона, под членовете и, ще намерите опция”Напуснете групата”

Страници – Влезте в страницата и в лявата и колона, под броят на феновете и ще намерите опция “Не харесвам”

6. Как да блокирам или премахна от приятелите си някой?
Влезте в профила на приятеля си и в най-лявата колона, под информацията за него, снимките и приятелите му, ще намерите опция
Докладвай/Блокирай този човек

7. Как да променя семеиното си положение или да отбележа роднина в профила си?
От опцията “Редактиране на моя профил” до снимката на профила ви, избирате “Любими хора” и от там си вписвате семеините положения.

8. Как да си изтрия акаунта във Фейсбук?
Неможе да се изтрие завинаги по собствено желание. Можете да си го изключите от менюто в горният десен ъгъл: Настройки -> Настройки на профила -> Закриване на акаунта. Това не го трие напълно а го изключва до момента в който пожелаете да си го включите пак. Но няама да излиза в резултатите от търсенето или да може да бъде видян някъде. С 2 думи, все едно е изтрит но всъщност само е спрян.

Ако наистина сте сигурни че искатие да го изтриете завинаги, може да използвате тази връзка с което администраторите на сайта ще могат да ви помогнат.

9. Как да направя така че, когато съм в сайта, на приятелите ми да им показва че ве няма?
Като отворите прозорчето на чата доло в дясно, в горният му десен ъгъл изберете “Настройки” и от там “Мини извън линия”
От лявото меню на чата “Списъци с приятели” можете да си създавате списъци и да посочвате кои искате да ви виждат когато сте онлайн и кои не.

10. Как да отблокирам приятел във Фейсбук?
От менюто горе в дясно избирате “Настройки” -> “Настройки за сигурноста” отдоло има настройка “Списъци с блокирани” от където избирате “Редактиране на моите списъци с блокирани хора и приложения”. Там ще видите нещата които си блокирали и им давате “Отблокиране”

11. Как мога да разбера кой ми е гледал профила?
Неможете. В темата си “Вижте кой е разглеждал профилът ви във Фейсбук!” съм разяснил подробностите относно този въпрос!

12. Как да отбелязвам приятелите си в мойте статуси?
Докато пишете в полето на статуса си, напишете @ и започнете да изписвате името на фейсбук приятеля си. Това ще ви даде възможност да го “тагнете” в статуса си. Пример: @Иван Петров!

13. Блокираха ми акаунта. Какво да направя!
Това е формата, чрез която можеш да се свържеш с екипа на Фейсбук, за блокирани акаунти!

14. Фейсбук постоянно ми праща емейли и ми пълни пощата. Какво да правя?
От менюто за настройки на профила (от точка 8), избирате таб “Известия” Махнете отметките на всички приложения от които не желаете да получавате емейли! (тези отметки са само за известия по емейл и не късаят известията ви във фейсбук)

15. Пръсъединих се към една група, и постоянно получавам известия в чата и съобщенията ми. Как да ги изключа?
Отидете на групата и в горният и десен ъгъл, ще видите опция “Настройки” От там можете да изберете дали да получавате известия за каквото и да било, свързано с нея!

Ъпдейт – 25.11.2011 – Настъпиха доста промени във Фейсбук и повечето информация от въпросите по-горе е почти неактуална. Въпреки това ще ги оставя и за сега ще публикувам новите въпроси от тук на доло.

16. Как да си изключа/ премахна абонатите/subscribers във Фейсбук?

От малката стрелкичка в най-горния десен ъгъл на профила Ви избирате “Настройки на сигурността” -> “Как се свързвате” -> “Настройки” -> “To edit your subscriber settings, go to your Subscribers tab.” – “Настройки (горе в дясно)”

За сега това са въпросите които най-често съм срещал и се надявам да съм бил полезен с отговорите си. Както казах, при възникването на нови въпроси, ще се постарая да потдържам темата актуална и да помагам с каквото мога.
Разгледаите и Фейсбук страницата с помощ по често задавани въпроси ТУК , прочетет декларацията за поверителност, за по-сигурното си сърфиране във Фейсбук, присъединете се към страниците за сигурност на Facebook и Sophos за да сте в течение с актуалната информация око сигурноста във фейсбук!

(Ъпдейт 28-03-2011)

Други теми свързани с фейсбук в блога:
Facebook чат добавки (Hacks)
Истината За Фейсбук ??? (Част 1 – Преди и Сега)
Истината За Фейсбук ??? (Част 2 – Парите)
Как да „Like“ -ваме неща без „Like“ бутон
Вижте кой е разглеждал профилът ви във Фейсбук!
________________
Автор: get_peace