Как да отгледаме манго в дома

4
Добави коментар

красиво вечнозелено дърво

Мангото (Mangifera indica) е красиво вечнозелено растение от семейство Смрадликови, родом от Бирма и източните области на Индия. То е един от националните символи на Индия и Пакистан. Височината на дървото достига 10-30 метра, а короната – до 10 м в диаметър. Листата са гланцирани, ланцетни (дължина 10-30 см и ширина 2-5 /шР^ см), тъмнозелени, от обратната страна са по-светли. Младите листа са жълто-зе-лени или червени.

Цветовете на мангото се появяват в края на зимата – началото на пролетта. Дребните жълтеникави или червеникави цветчета с диаметър 4-5 мм са събрани в метловидно съцветие с пирамидална форма. Съцве-тието е с дължина до 40 см и съдържа от няколко стотин до хиляди цветове, повечето от които са мъжки. Малките цветове (от бели до розови на цвят) имат аромат, сходен на лилията. След увяхване на цветовете до съзряването на плодовете на мангото обичайно минават 3-6 месеца.

Узрелите плодове висят на дълги дръжки и тежат до 2 кг. Обвивката на мангото е тънка, гладка, със зелен, жълт или червен цвят в зависимост от степента на зрелост (често се среща и комбинация от трите цвята). Месото на мангото може да е меко или влакнесто, също в зависимост от зрелостта на плода и обвива голяма твърда плоска костилка.
Съществуват повече от 500 сорта манго, които много се различават по размер и форма, цвят и вкус на плода. На промишлените плантации и при стайни условия се препоъчва
отглеждането на миниатюрни или близки до тях сортове.