Лупус – симптоми и лечение на болестта

1
Добави коментар
woodmonster
woodmonster

Лупусът е хронично заболяване на имунната система. Лупус е латинска дума, която в превод означава „вълк“. Вместо да унищожава бактериите и вирусите, това заболяване кара имунната система да атакува собствения си организъм, като разрушава здравите клетки в различните органи на тялото. Най-разпространени са 2 форми на Лупус: Discoid Lupus Erythematosus и Systemic Lupus Erythema.

Симптоми: Лупусът трудно се диагностицира, тъй като в началото се проявява с различни симптоми, които  заблуждават лекарите да поставят друга диагноза, докато открият, че в действителност става дума за Лупус.

Лупусът не е заразен, затова лицата, страдащи от това заболяване, не е необходимо да бъдат изолирани.

Discoid Lupus Erythematosus засяга откритите части на кожата, при което се получават белези или обриви с овална (дисковидна) форма, откъдето идва и наименованието му. Обикновено обривите се появяват по носа, бузите, темето и опакото на ръцете.

Systemic Lupus Erythema (tosus) се появява като възпаление на един или повече органи на тялото или системи. Отначало симптомите са неясни, изразяващи се главно в умора, температура и загуба на тегло. Точно поради тази причина лекарят или засегнатото лице, могат да ги объркат със стрес, простуда и др. В много от случаите симптомите утихват, но след време се появяват отново, което е характерно за това заболяване. Този вид Systemic Lupus може да засегне всяка част на тялото, проявявайки се със симптоми, характерни за други заболявания. За поставяне на диагноза Лупус специалистите в тази област се облягат най-малкото на четири от следните симптоми:

1. (Почервеняване) Обриви по носа и бузите с формата на пеперуда.
2. Артрит.
3. Плеврит.
4. Ранички в лигавиците.
5. Lupus Discoid.
6. Свръхчувствителност към светлина, фотосензитивност.
7. Нефрит (възпаление на бъбреците).
8. Проблеми с кръвта (намален брой бели или червени кръвни телца, анемия, неправилно лечение и т.н.).
9. Проблеми с нервната система.
10. Нарушения в имунната система.
11. Противоядрени антитела.

Причини: Причините са неизвестни. Специалистите в тази област свързват основните причини с: генетични проблеми, вируси, хормонални проблеми и стрес, всяка една поотделно или всичките заедно.

Препоръчвано лечение: До днес не е известно лечение, въпреки това по-голямата част от хората, страдащи от Лупус, могат да живеят като контролират симптомите.

У повечето хора се засягат бъбреците или те се оказват мишена за някои видове инфекции, поради потискане на имунната система. Обикновено възпаленията на ставите, като например Артрит, се лекуват с големи дози кортизон за дълъг период от време. Това води до сериозни негативни последици, тъй като блокира функциите на имунната система, човек наддава на тегло, а освен това има и редица странични ефекти. Въпреки това, лекарите алопати нямат друг избор за опазване  живота на своите пациенти, страдащи от това заболяване.

Съществуват природни средства за облекчаване на възпаления, които не съдържат кортизон, но трябва да се прилагат под лекарски контрол. Едно от най-ефикасните е Алое Вера.

Хора, страдащи от Лупус, съобщават за подобряване състоянието на тяхната имунна система с прием на Пчелен прополис, Echinacea и Чесън.

Dr. Sheldon Paul Blau в книгата си „Да живеем с Лупус“ препоръчва да се вземат витамини, особено витамин D, тъй като човек, имащ проблеми със слънчевата светлина, може да получи недостиг на този витамин. Други препоръчвани от него витамини са С, А и Е, които защитават артериите и кожата. Тези витамини са антиоксиданти и не позволяват на холестерола да запуши артериите.

Страдащите от Лупус е възможно да имат високи нива на холестерол. Поради тази причина се препоръчва консумацията на чесън (или капсули), който е природен антибиотик и помага за почистване на артериите.
Витамин А (Бета-каротин) е важен за съхраняване влагата на очите и други органи. Един от симптомите на Лупуса, както и на едно друго заболяване, наречено „Sjogren Syndrome“, засягащо имунната система, е сухотата на лигавиците на очите, носа, влагалището и др.

Взимайте мултиминерали, главно желязо за борба с анемията и калций – срещу остеопороза.
Жените с Лупус биват съветвани да не забременяват. Смята се, че това е голям риск за здравето.
Научете се да живеете с Лупуса. Не консумирайте напитки, съдържащи кофеин, тъй като те ускоряват сърдечния ритъм и водят до стрес. Трябва да сте спокойни, което ще Ви помогне да съжителствате по-добре с Лупуса.
Яжте храни с ниско съдържание на мазнини и холестерол, намалете консумацията на сол. Холестеролът и солта предизвикват проблеми със сърцето. Избягвайте ги на всяка цена, защото могат да доведат до вторични усложнения.
Консумирайте храни с високо съдържание на растителни влакна, за да отстраните евентуални проблеми с храносмилането.
Ако сте чувствителни към слънчевата светлина, използвайте висококачествени слънцезащитни кремове и предпазни очила.

Предупреждение! Тъй като Лупусът е сериозно заболяване, консултирайте се с Вашия лекар относно лечението, което предприемате.