.com домейните навършват 36 години

1
104
Добави коментар
teenews.eu
teenews.eu

Най-популярната домейн зона .com навършва 36 години на 15 март тази година. От 1985 г. до днес, тя продължава да е най-предпочитана от създателите на уебсайтове и се е превърнала в истински поп културен феномен, давайки име на множество компании и дори на значими технологични и икономически явления. Данните за нейната популярност се потвърждават и от българската хостинг компания СуперХостинг.БГ, според която през последните три години броят на активните .com домейни се е увеличил с 39.7 процента. За същия период новорегистрираните .com домейни пък бележат ръст от близо 18 процента.

Домейн зоната от първо ниво (т.нар. top level domain – TLD) .com се появява на 1 януари 1985 г., но първото одобрено за регистрация име е от 15 март – symbolics.com. Вторият регистриран домейн е bbn.com (24 април), а третият – think.com (3 май). Едва след това се появяват и алтернативни зони като .net, .info, .biz, .org и други. При възникването си всеки домейн е имал конкретна насоченост. Така например .com представлява съкращение от commercial („търговски“ на английски език). Домейн зоната .info обикновено се използва за информативни сайтове, .biz – за бизнес сайтове, .org – за сайтове на организации, а .net – има универсална насоченост. По-късно тези значения се размиват и днес подобно разделение почти липсва.

„За тези 36 години важността на интернет домейните се е увеличила многократно. Днес те са се превърнали в ключов дигитален актив за всеки бизнес, чието значение често не отстъпва на това на търговската марка. Ето защо е важно техните собственици да подхождат отговорно към тях, да следят датите на изтичането им, да ги подновяват навреме и да внимават да не ги изгубят. Ако това не се случи, има риск някой друг да стане техен собственик с всички последствия за бизнеса. Автоматичното подновяване на домейн и хостинг е най-сигурният начин да запазим правата си над даден дигитален актив. Препоръчваме автоматичното подновяване, като тази опция е достъпна за всички наши клиенти.” – посочва Цветелина Ненкова, маркетинг мениджър на СуперХостинг.БГ.

Компанията от години предлага у нас както .com, така и домейни във всички останали най-популярни зони. През последните години .com продължава да е най-популярният домейн от първо ниво, но напоследък се наблюдава и тенденцията все повече бизнеси да регистрират името на сайта си в няколко популярни разширения. Към .com домейна си, те добавят името на бизнеса си със зоните .bg, .eu, .net и .online. Тази практика става все по-популярна, тъй като дава повече защита от плагиатство на съответното бизнес име.

„Днес домейн зоната .com се е превърнала в нарицателно за сайт. Това е най-популярното и най-търсено домейн разширение. Именно затова с всяка изминала година става все по-трудно да намерим подходящо име за своя сайт с разширение .com. Добрата новина е, че към момента съществуват стотици разширения, с които може да се регистрира хубаво име, като само СуперХостинг.БГ предлага над 350 различни домейн разширения.” – добавя още Цветелина Ненкова.

По случай рождения ден на най-популярния домейн в света, хостинг компанията предлага на своите клиенти и промоция. В периода от 15 до 17 март те ще могат да си закупят ново .com име с 33% отстъпка – на цена от 19.75 лева.