Устие на река Велека – TVT

9
Добави коментар
stenata-andrei
stenata-andrei

Устие на река Велека

Няколко речни устия по българското Черноморие представляват изключително красиви природни туристически обекти. Най-красиво сред тях като че ли е устието на река Велека. То се намира до село Синеморец в границите на Природен парк „Странджа“ – в най-югоизточните части на България. Близо е до българо-турската граница.

Река Велека тръгва от карстов извор в Турция, но решава да тече през България . В реката има над 30 вида сладководни риби, най-много кефал, но и защитените змиорка и див шаран. Растения с особено значение за района на река Велека са защитените водни лилии и блатно кокиче. По бреговете на реката се срещат още елша и бамбук.

В поречието на Велека се намират резерватите „Силкосия” и „Узунбоджак”. Достигайки плажа на Синеморец, реката образува красива лагуна и се просмуква към морето под пясъчна коса. На устието се предлагат разходки по реката с лодки.

Тук природата е съхранила своята красота и уникален ландшафт. Реката придава приказен вид на околността, а рибари-любители на екзотиката тук намират тишина и спокойствие. Зелени гори, достигащи до самия бряг, тъмни скали с причудливи форми, изваяни от природата и златисти пясъци… Който е посетил това чудно кътче на нашата Родина, не може да не оцени красотата на природата и богатите и разнообразни възможности за любителите на туризма във всичките му форми.

Самото село Синеморец е най-южната населена точка на Българското Черноморие. Намира се на 20 км от град Царево, разположено е върху полуостров до устието на Велека. От него тръгва и екопътека „Велека”, която достига по поречието на реката до село Бродилово – едно от нестинарските села в Странджа.

На 15 километра южно оттук е устието на още една река – Резовска, по талвега на която преминава държавната ни граница с Турция. Резово е и най-югоизточното селище на страната.

 

Гледайте в програмата на Телевизия Туризъм документалния филм „Оазисите на Странджа” – представящ красотата, уникалната природа и любопитни факти от Странджа планина, нейните градове и села – Малко Търново и Блъшлян.

 

Текст Телевизия Туризъм, снимки в галерията – архив на Телевизия Туризъм, видео – Телевизия Туризъм