Психология на времето – КАРМА И СЪДБА – Статии

7
Добави коментар
mikael
mikael

Съществува дял от психологията, наречен психология на времето. Тази наука се занимава основно с начините, по които нашето съзнание възприема дължината на времето. Психология на времето е не само изключително вълнуваща и интересна наука, но и може да бъде изключително полезна в едно нещо.

Това е целта да усетим живота си по-дълъг. След определена възраст дните просто профучават край нас и не усещаме как са изминали дори и десет години. Такава съдба не е желана от никого и за щастие психология на времето дава шанс да забавим дните и да преживяваме събитията много по-пълноценно.

При малките деца един ден се усеща, колкото една година за възрастните. За това дечицата винаги са изключително разочаровани, когато им кажем, че ще им купим желаната играчка утре.

Съществува една основна причина, която кара възрастните да усещат времето много по-кратко. Мозъкът измерва дължината на дните според наситеността на събития. Колкото повече събития, толкова по-дълги ни се струват часовете. Сега е и най-важният момент. Ако събитията са нови за нас, тогава времето тече още по-бавно.

При децата всеки ден носи изключително нови неща. Всяка минута е някакво откритие. За това за малките дните изглеждат като години. Какво е разрешението?

То е много просто. Трябва да правим така, че всеки ден да носи нещо ново. Нещо, което не сме правили или виждали. Рутината кара месеците да ни се струват като часове. Това, което психология на времето препоръчва е да избягаме от рутината, за да преживяваме живота си по-пълноценно.

Хубавото е, че няма нужда да правим грандиозни промени в живота си. Малките новости също могат да вършат чудестна работа. Стигнете до работа по нов път, в обедната почивка отидете в ресторант, който не сте посещавали, купувайте си списания, които не сте чели досега, ходете по екскурзии. Всякакви новости могат да излъжат съзнанието, че денят е бил по-дълъг от обикновено.

Като цяло, динамичният живот се преживява като по-дълъг и пълноценен. Не всеки е способен или има желание за по-приключенско ежедневие. И все пак е важно да търсим новостите, за да не позволим на времето да ни се изплъзва.