30 странни географски факти – 2 – тема за Светът – Idi.bg

185
Добави коментар
tao
tao

Нашата планета е вълнуващо и интересно място, което ни изненадва с многообразието си и своята необяснима хармония. Вижте няколко любопитни факти за Земята, за географията и за всичко, свързано с тях.

Първа част

17. Държавата Сан Марино твърди, че е най-старата конституционална република в света, основана още през 301 година от група зидари, преследвани от римския император Диоклециан. Конституцията на страната пък е най-старата писмена конституция, като датира още от 1600 година до днес. Исландия пък се смята за най-старата демокрация в света.

18. Името Биг Бен всъщност не е това на прословутия лондонски часовник – така се нарича най-голямата камбана в кулата.

19. Холандия е построила над 1250 километра от масивни диги и стени, за да задържи морето от сушата. Ако не са те, 40% от държавата ще бъде залята от морските води. Холандия е и най-ниската страна на света – почти половината от нея се намира под морското равнище.

20. Равнината Налърбор, в южните части на Австралия, разполага с над 250 000 квадратни километра полупустинна пустош по бреговете на Големия австралийски залив, в която не можете да видите и едно дръвче.

21. На 6 юли 1949 година в Португалия се наблюдава странен температурен феномен – за две минути температурите се покачват от 38 градуса до 70 градуса, при най-висока температура, измерена в света 57.8 градуса. Никой не може да каже точно защо.

22. Планината Цирцея, на западния бряг на италианския полуостров, някога бил наречена Aeaea – пет гласни, без никакви съгласни звуци. Според гръцката митология тя е мястото, на което е живяла магьосницата Цирцея, превърнала с вълшебна отвара екипажа на Одисей в свине. На света има още две места, чиито имена не съдържат съгласни звуци – хавайският град Aiea и един от маркизките острови – Eiao.

23. На всеки континент съществува град с името Рим.

24.  Първите 700 милиона години от историята на Земята – отпреди 4.5 до 3.8 милиарда години – се наричат Хадей. Скали от толкова ранен етап се разкриват на повърхността само на няколко места в света. Едни от местата са  вулканични скали на остров Бафинова земя в канадска Арктика, с възраст 4.5 милиарда години; в  Западна Австралия – на 4.4 и на 4.27 милиарда години; и на брега на Хъдзъновия залив – 4.28 милиарда години.

25. Западна Вирджиния и Мериленд са единствените щати на САЩ, които не разполагат на територията си с естествени езера.

26. Портланд, щата Орегон (в западната част на САЩ), където рядко вали сняг, се намира на около 210 километра северно от Торонто и на цели 320 километра на северно от Бостън (и двете в източната част на Северна Америка), където зимите са студени и снежни. В Европа пък, средиземноморският бряг на Франция, например в Кан, летата често са наричани, макар и неправилно, “тропически” – а крайбрежието се намира на почти същата географска ширина като град Милуоки, Уисконсин, където зимите са студени и снежни. Същото важи и за два други града, които са на еднаква географска ширина спрямо Екватора, но са с различен климат – Техеран в Иран и Токио в Япония. 27. Почти 25% от световните гори се намират в Сибир, Русия.

28. Доминикана, Мексико, Замбия, Испания, Карибати, Фиджи и Египет са държави, които имат на своето национално знаме образа на птица. Непал пък е единствената държава, чието знаме не е правоъгълно, а представлява два триъгълника един до друг. Националното знаме на Либия е единственото в света, което представлява само едноцветен правоъгълник, без букви и изображения.

29. Атлантическият океан е по-солен от Тихия океан.

30. Учудващо на света има съвсем малко държави, които са получили наименованията си от имената на истински хора. Сред тях са Боливия, на Симон Боливар; Колумбия, на Христофор Колумб; Никарагуа, на вожда на местните племена Никарао; Лихтейщайн, на принц Йохан I Лихтенщайн; Саудитска Арабия, на крал Сауд; Филипините, на испанския крал Филип и САЩ, на Америго Веспучи.

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 5222 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност